Arašídy - podzemnice olejná (Arachis hypogea L.)
Podzemnice olejná patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Jde o nízkou jednoletou rostlinu (výška 30 – 50 cm) se žlutými květy připomínající tvarem květ hrachu. Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník asi 3 – 6 cm hluboko do půdy. Zde se vyvine tvrdý lusk, obsahující 1– 4 semena, obalených červenofialovým osemením. Syrový burák přímo z rostliny chutná podobně jako hrášek. Podzemnice olejná je původní plodinou Jižní Ameriky, kde rostla planě, pravděpodobně v Peru, Argentině a Brazílii (zhruba před 7 600 lety). Později se rozšířila do celého světa, pěstuje se nejen na obou částech amerického kontinentu, ale i v Africe, Indii, Evropě a Číně. Čína je v současnosti největším producentem arašídů, rostlinu do země dovezli portugalští obchodníci začátkem 17. století.
Podzemnici olejné se
nejlépe daří v lehkých písečných půdách. Aby byly arašídy kvalitní, potřebuje rostlina nejméně pět měsíců
teplého počasí a roční srážky 500 až 1000 mm nebo zavlažování.
Tato rostlina se pěstuje pro
semena (arašídy nebo také tzv. burské oříšky). Slouží však i jako surovina pro
výrobu olejů, které se dále využívají nejen v kuchyni, ale i v potravinářské výrobě. Proto je nezbytné, aby se lidé postiženi alergií na arašídy
vyvarovali i potravinám, které mohou obsahovat olej nebo tuk vyrobený z podzemnice olejné.
Potravinová alergie na burské oříšky se neliší svými příznaky od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu -
anafylaktického šoku. Nejznámější alergeny obsažené v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Nejhorší jsou v tomto směru
pražené arašídy.
Množství alergenů podle způsobu zpracování podzemnice olejné
Výroba oleje z burských ořechů:
- Lisováním za studena - vysoký obsah alergenů.
- Lisováním za tepla - velmi nízké množství alergenů.
- Rafinací při teplotách nad 230°C - zbaven alergenů.
Pražení burských ořechů:
- Tato tepelná úprava zvyšuje množství alergenů.
Arašídový olej se používá i jako náhrada oleje olivového, k výrobě stolních pokrmových tuků, tzv. arašídového másla v
potravinářství. Široké uplatnění má i ve
farmaceutickém a
kosmetickém průmyslu (k výrobě mýdla, krémů na holení, barev, šampónů, ..), ale i při
výrobě výbušnin na bázi nitroglycerinu. Zbytky po lisování arašídů se používají jako ceněný
krmný doplněk pro dobytek nebo jsou dále zpracovávány v potravinářství.
Arašídy obsahují:
- antioxidanty – např. významné množství resveratrolu - látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky
- nenasycené tuky – 45 – 50%
- proteiny – 25 -30%
- sacharidy (uhlohydráty)
- bílkoviny
- vitamíny skupiny B (B1,B2, B3, B5)
- hořčík
- vápník
- zinek
- fosfor
Lusky podzemnice olejné je důležité sklízet v pravý čas a hodně záleží i na následné péči, neboť hrozí napadení karcinogenní
plísní Aspergillus flavus. Při větším množství může způsobit rakovinu jater a vrozené vady embryí. Napadení plísní je po zpracování arašídů dost obtížné, proto se
nedoporučuje konzumovat arašídy
v době těhotenství.
Vliv arašídů na zdraví:
- obsahují antioxidanty - chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí
- zpomalují proces degenerace mozku – např. při Alzheimerově chorobě
- příznivě působí na nervovou soustavu
- napomáhají předcházet cukrovce
- mají pozitivní účinky při kožních chorobách
- napomáhají předcházet kardiovaskulárnímu onemocnění
- chrání před zubním kazem
S praženými arašídy se můžeme setkat v kuchyních celého světa, zejména v
čínské a asijské kuchyni. Často se podávají i jako příloha k vínu či pivu. V některých zemích je velmi populární
burákové máslo. Arašídový
olej se používá při přípravě salátů i tepelně upravených jídel, je vhodný i na dlouhé smažení.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...