Fazol se pěstuje
pro výživu lidí na polích i zahradách. Používají se buď suchá
semena, nebo zelené
lusky. Fazole obsahují 24 - 30 % kvalitních rostlinných
bílkovin. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou bílkoviny černé fazole, následně červené a nakonec bílé.
Fazol obecný se liší vlastnostmi lodyhy, čímž se dělí na:
- fazol keříčkový - hloubka setí 4 - 7 cm
- fazol popínavý (tyčkový) - hloubka setí 6 - 8 cm
Ze
zeleninových odrůd se zpracovávají v potravinářském a mrazírenském průmyslu mladé lusky. Pro sklizeň zelených lusků se pěstují odrůdy, které nemají v oplodí vnitřní pergamenovou vrstvu a sklerenchymatická vlákna ve švech lusků.
Z ostatních odrůd se zralá semena spotřebovávají v domácnosti, konzervárenském průmyslu, mele se z nich mouka, která se někde přidává do chleba.
Lusky jsou součástí čajových směsí, a připravují se z nich léčiva.
Nať bývá zkrmována.
Fazol
vyséváme, když teplota půdy neklesá pod 10°C a půda je dostatečně zásobena vláhou, což bývá
od poloviny května do poloviny června. Postupným výsevem až do konce června můžeme prodloužit dobu sklizně.
Lusky jsou 2 – 8 semenné, 7 - 30 cm dlouhé a 1 - 3 cm široké.
Semena mají různý tvar, velikost i barvu. Nejčastěji jsou ledvinitá nebo elipsoidní, 5 - 20 mm dlouhá a 4 - 12 mm široká.
Barva semen je bílá, špinavě bílá, žlutá, žlutohnědá, hnědá, červenohnědá nebo fialová, jednobarevná, skvrnitá nebo mramorovaná.
Naklíčené fazole mungo jsou bohatou zásobárnou antioxidantů, vápníku, železa a draslíku.
Fazol obecný obsahuje:
- škrob
- aminokyseliny
- flavonoidy
- fytosteroly
- glykosidy
- bílkoviny
- hrubou vlákninu
- beta karoten
- vitamíny slupiny B (B2, B3, důležitou kyselinu listovou B9)
- vitamin C
- vitamin E
- draslík (K)
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- jód (J)
- sodík (Na)
- železo (Fe)
- fosfor (P)
Odvar ze zelených sušených lusků bez semen se užívá i při lehčích formách
cukrovky, protože fazole pomáhají udržovat přijatelnou hladinu cukru v krvi. Luskový odvar působí i
močopudně a jeho pravidelným pitím lze rozpustit i některé druhy močových kamenů.
Fazol obecný a jeho vliv na naše zdraví:
- snižuje množství škodlivého cholesterolu v krvi
- má antioxidační účinky
- působí diureticky (močopudně)
- snižuje krevní tlak
- přispívá k tvorbě červených krvinek
- ovlivňuje látkovou výměnu
- je prevencí rakoviny střev (vysoký podíl vlákniny)
- ozdravuje cévy a srdce
- snižuje hladinu krevního cukru
- napomáhá při redukční dietě
- přispívá k dobré náladě
Mnozí lidé fazole odmítají s tím, že způsobují
nadýmaní. Těchto nepříjemných projevů se lze zbavit tím, že vodu, ve které se fazole máčely (nejlépe přes noc), slijeme a dáme je vařit
ve vodě nové. Nadýmání způsobují, podobně jako u hrachu, oligosacharidy, které se během máčení vylouhují do vody. Problém s plynatostí a nadýmáním se dá odstranit i
přidáním kmínu nebo saturejky při vaření.
Každodenní
spotřeba fazolí je v našich domácnostech o dost nižší, než je všeobecně doporučováno. Přitom čerstvě sklizené fazole ze zahrádky mají tak
příjemnou chuť. Lze je připravovat
na mnoho způsobů, chutnají v salátech s ostatními druhy zeleniny, ale i jednoduše uvařené ve vodě jako příloha k masu a jiným pokrmům.