Sója - sójové boby
Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Tato dvouděložná samosprašná rostlina, pěstovaná komerčně ze semene, patří do čeledi bobovité. Pochází ze severní a střední Číny. Sója patří mezi teplomilné rostliny. Z důvodu dlouhého vegetačního období a potřeby tepla se v našich klimatických podmínkách pěstují jen keříčkovité odrůdy. Jednotlivé kultivary lze v umělých podmínkách křížit pro šlechtitelské účely. Blizna je citlivá k opylení zhruba 24 hodin před vykvetením a dalších 48 hodin po vykvetení. Díky tomu dochází většinou k opylení ještě před otevřením květu. Za vhodných podmínek dorůstá sója až do výšky 1,5 m, běžné porosty dorůstají do výšky cca 1 m. Sója má jednoduché primární listy, sekundární listy jsou většinou trojčetné. Hlíznatý kořenový systém má hlavní kořen, z kterého vycházejí postranní kořeny. Lusky jsou rovné nebo lehce zakřivené a dosahují délky 2 - 7 cm. Semena jsou většinou oválná, ale existují kultivary s plochými či protáhlými semeny.
Sójové boby jsou již po tisíce let
ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu. Jde o
luštěninu s vysokým obsahem
proteinů. Má široké použití jako
potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako
surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl.
Očima odborníků je sója
plodinou příštího tisíciletí. Sójové boby začaly pronikat do jídelníčku Evropanů a Američanů teprve v tomto století, zejména pak po amerických válkách v Asii. V této době si začali sóji všímat i američtí vědci, neboť se dostala do stravy vojska, přičemž se zjistilo se, že patří k dobrým
zdrojům energie, udržuje a
zlepšuje zdravotní stav vojáků.
Mnoho
vegetariánů přijímá
bílkoviny především ze sóji. Sója na rozdíl od živočišných produktů
neobsahuje nasycený tuk a cholesterol.
Sója zpravidla obsahuje:
- 35% bílkovin
- 30% škrobů
- esenciální aminokyseliny - kyselinu linolovou, omega-3-nenasycenou mastnou kyselinu
- lecitin
- fytoestrogeny - pomáhají upravovat zvýšenou hladinu ženských hormonů
- vlákninu
- minerály - např. hořčík, zinek, draslík, fosfor
- vitamíny - vitamíny skupiny B
Z hlediska
bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka.
Výrobky ze sóji:
- mouka
- sójové sýry, tvaroh - tofu, tempeh (nebo také tempe), tzv. plísňový sójový sýr, který je na trhu vyhledáván hlavně kvůli obsahu vitamínu B12
- ochucovadla - sójové omáčky, miso (fermentovaná sója)
- sójové nápoje
- jogurty
- oleje
- pomazánky
- uzeniny a sójové maso
Po naklíčení lze
sójovými klíčky obohatit různé zeleninové saláty, či pomazánky.
Pozitivní vliv sóji:
- prevence cévního onemocnění - kornatění cév a tepen
- prevence kardiovaskulárního onemocnění, včetně infarktu
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu, pomáhá řídit stav cukru v krvi - kladný vliv na diabetes
- prevence a léčba onemocnění ledvin
- ochranné účinky na tenké a tlusté střevo - rozpustná sójová vláknina prodlužuje vstřebávání živin, prevence rakoviny střev
- zabraňuje vzniku žlučových kamenů a napomáhá při jejich rozpouštění
- bojuje proti osteoporóze
Sója a recepty z ní
nepatří mezi tradiční české pokrmy, ale kdo přijde jednou sóje na chuť,
nedá na ni dopustit.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...