Sója - sójové boby

Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Tato dvouděložná samosprašná rostlina, pěstovaná komerčně ze semene, patří do čeledi bobovité. Pochází ze severní a střední Číny. Sója patří mezi teplomilné rostliny. Z důvodu dlouhého vegetačního období a potřeby tepla se v našich klimatických podmínkách pěstují jen keříčkovité odrůdy. Jednotlivé kultivary lze v umělých podmínkách křížit pro šlechtitelské účely. Blizna je citlivá k opylení zhruba 24 hodin před vykvetením a dalších 48 hodin po vykvetení. Díky tomu dochází většinou k opylení ještě před otevřením květu. Za vhodných podmínek dorůstá sója až do výšky 1,5 m, běžné porosty dorůstají do výšky cca 1 m. Sója má jednoduché primární listy, sekundární listy jsou většinou trojčetné. Hlíznatý kořenový systém má hlavní kořen, z kterého vycházejí postranní kořeny. Lusky jsou rovné nebo lehce zakřivené a dosahují délky 2 - 7 cm. Semena jsou většinou oválná, ale existují kultivary s plochými či protáhlými semeny.

obrázek ke článku Sója - sójové boby

Sójové boby jsou již po tisíce let ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu. Jde o luštěninu s vysokým obsahem proteinů. Má široké použití jako potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl.

Očima odborníků je sója plodinou příštího tisíciletí. Sójové boby začaly pronikat do jídelníčku Evropanů a Američanů teprve v tomto století, zejména pak po amerických válkách v Asii. V této době si začali sóji všímat i američtí vědci, neboť se dostala do stravy vojska, přičemž se zjistilo se, že patří k dobrým zdrojům energie, udržuje a zlepšuje zdravotní stav vojáků.

Mnoho vegetariánů přijímá bílkoviny především ze sóji. Sója na rozdíl od živočišných produktů neobsahuje nasycený tuk a cholesterol.

Sója zpravidla obsahuje:


  • 35% bílkovin
  • 30% škrobů
  • esenciální aminokyseliny - kyselinu linolovou, omega-3-nenasycenou mastnou kyselinu
  • lecitin
  • fytoestrogeny - pomáhají upravovat zvýšenou hladinu ženských hormonů
  • vlákninu
  • minerály - např. hořčík, zinek, draslík, fosfor
  • vitamíny - vitamíny skupiny B

Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka.

Výrobky ze sóji:


  • mouka
  • sójové sýry, tvaroh - tofu, tempeh (nebo také tempe), tzv. plísňový sójový sýr, který je na trhu vyhledáván hlavně kvůli obsahu vitamínu B12
  • ochucovadla - sójové omáčky, miso (fermentovaná sója)
  • sójové nápoje
  • jogurty
  • oleje
  • pomazánky
  • uzeniny a sójové maso

Po naklíčení lze sójovými klíčky obohatit různé zeleninové saláty, či pomazánky.

Pozitivní vliv sóji:


  • prevence cévního onemocnění - kornatění cév a tepen
  • prevence kardiovaskulárního onemocnění, včetně infarktu
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu, pomáhá řídit stav cukru v krvi - kladný vliv na diabetes
  • prevence a léčba onemocnění ledvin
  • ochranné účinky na tenké a tlusté střevo - rozpustná sójová vláknina prodlužuje vstřebávání živin, prevence rakoviny střev
  • zabraňuje vzniku žlučových kamenů a napomáhá při jejich rozpouštění
  • bojuje proti osteoporóze

Sója a recepty z ní nepatří mezi tradiční české pokrmy, ale kdo přijde jednou sóje na chuť, nedá na ni dopustit.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní