Koření - nákup, skladování, použití

Kořením označujeme různé části domácích i cizozemských rostlin, které příjemně chutnají, ale i libě voní. Jde zejména o semena, bobule, poupata, kořeny, listy a kůru. Koření bývalo vzácným a exotickým přepychem jen pro bohaté, zpočátku se používalo jako konzervační prostředek, dále při výrobě parfémů a léků. K dochucování pokrmů ho začali ve větší míře používat jako první Římané. Celé bylinky a koření, které se má na konci vaření odstranit, je nejlépe převázat nití, aby se dalo z hotového pokrmu lehce vyjmout.

obrázek ke článku Koření - nákup, skladování, použití

Sušené koření skladujeme v pevně těsnících nádobách na chladném a suchém místě. Čím více koření voní, tím je čerstvější. Teplo, světlo a vlhkost ničí nejen chuť, ale i vůni.

Semena, sušené bobule a jiné plody kupujeme raději celé, neboť si tak déle zachovají svoji chuť i vůni. Dobře skladované celé koření vydrží několik měsíců, někdy až rok. Mleté koření ztrácí svou vůni a chuť během pár měsíců.

Některé druhy koření (např. sušený zázvor, kardamom,..) by se neměly ani mlít, ale jen lehce pomocí hmoždíře podrtit na požadovanou jemnost. Kdo nemá hmoždíř, může koření vložit do sáčku a rozválet ho nebo rozklepat válečkem.

Existuje i koření, které se dá lehce zmrazit. Jedná se především o pokrájené listy kořenové zeleniny. Po rozmražení je třeba bylinky rychle zkonzumovat.

Koření dělíme na:


  • Voňavé – přidává se hned na začátku vaření, aby jeho vůně dobře pronikla do pokrmu a zvýraznila jeho chuť – např. skořice, nové koření, kardamom, hřebíček, muškátový květ, oříšek, anýz, fenykl, koriandr, jalovec, bobkový list.
  • Ostré – přiostřuje pokrm, stimuluje chuťové pohárky – např. mleté nebo drcené chilli, paprika, pepř, kajenský pepř.
  • Barvící – pokrm nejen zvýrazňuje, ale hlavně barví – např. paprika, kurkuma, kari, šafrán (nejdražší koření světa).

Některé druhy koření rozvinou plně svou vůni a chuť až po opražení na sucho (např. kmín, kardamom, koriandr).

Postup opražení koření:


  • Na rozehřátou pánev vsypeme koření, které za občasného míchání pražíme při mírné teplotě, dokud se vůně neuvolní (pouze několik minut).
  • Před drcením či umletím necháme opražené koření vychladnout.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní