Celer

Celer patří mezi kořenovou zeleninu. Již ve starém Egyptě byl celer používán nejen jako koření, ale jako přírodní afrodiziakum. Celer obsahuje velké množství éterických olejů, které jsou původci jeho typického aroma. Aroma chrání rostlinu před plísněmi, bakteriemi a jinými vetřelci. Působí nejen jako ochranný štít rostliny, ale při konzumaci celeru se tyto látky v trávicím traktu uvolňují a působí na sliznice v ústech, žaludku, ve střevech. Mají antibakteriální účinky, jsou účinnou ochranou a dezinfekcí nejen trávicího ústrojí, ale podobně působí i v jiných částech našeho těla. Šťáva z čerstvého celeru obsahuje ale i velké množství vitamínů a minerálů, které posilují naši imunitu.

obrázek ke článku Celer

Celer je znám jako koření, ale i léčivo. V lidovém léčitelství je celer velice známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Jeho léčebné účinky značně převyšují jeho pověst, zlepšuje prokrvení a aktivitu pohlavních orgánů.

V případě onemocnění dýchacích cest celerové silice dezinfikují sliznice, zabíjejí mikroorganismy a zároveň pomáhají s rozpouštěním hlenu. Celer působí antibakteriálně, prospívá při nemocech dýchacích cest a astmatu. Má močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře.

Celer působí jak přírodní diuretikum, velmi se osvědčuje při otocích a zadržování vody v těle. Podporuje tvorbu moči, a tak čistí náš pohybový aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla ven. Je proto velkým pomocníkem při léčbě nemocí pohybového aparátu, jako jsou revmatismus, dna a artritida.

Svými močopudnými účinky také pomáhá šetrně snižovat tělesněnou váhu, není kalorický, proto se doporučuje při odtučňovacích dietách.

Celer je vhodný také pro lidi, kteří trpí cukrovkou, napomáhá při léčbě lupenky a jiných kožních problémech.

Existuje několik druhů celeru:


  • kořenový (používá se hlavně bulva, ale i listy)
  • řapíkatý (používá se nadzemní část rostliny)
  • listový (používají se hlavně listy, vysoký obsah vitaminu C)

Celer rozšiřuje cévy, snižuje hladinu špatného cholesterolu, zároveň i krev pročišťuje, společně s červenou řepou je hlavní složkou léčebných kůr proti rakovině.

Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer nervy a mozek, pomáhá k udržení dobré psychické kondice, bojuje proti stresu a depresi.

Je velmi důležitý pro zdravou kůži, nehty a vlasy, podporuje trávení a chuť k jídlu, je nepostradatelný pro správnou funkci jater a střev.

Celer obsahuje:


  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vitamin K
  • éterické oleje
  • Draslík (K)
  • Hořčík (Mg)
  • Chróm (Cr)
  • Vápník (Ca)
  • Železo (Fe)
  • Zinek (Zn)
  • Jód (J)
  • Síru (S)
  • Sodík (Na)

Celer má i v naší kuchyni mnohostranné využití. Používá se jako koření, a to především čerstvá či sušená nadzemní část rostliny, řapíky a listy, někdy dokonce i mletá semena. Dodává nezaměnitelnou příchuť pokrmům, jako jsou polévky, omáčky, marinády na pečení masa.

Široké využití má i celerová bulva. Tu můžeme konzumovat syrovou, například v salátech a pomazánkách, kde se dá výrazné aroma zmírnit přidáním strouhané mrkve, ale i tepelně opracovanou. Hodí se do polévek, k pečenému a dušenému masu, k dušené zelenině, dokonce se dá obalit v těstíčku a smažit jako řízek.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Celer


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní