Bazalka pravá (Ocimum basilice L.)

Bazalka (Ocimum) je rod stálezelených rostlin s aromatickou vůní z čeledi hluchavkovitých. Zahrnuje přibližně 50 - 60 druhů polokeřů a bylin, které rostou od tropických po mírné oblasti světa. Většina je rozšířena v Africe a Jižní Americe, několik druhů se však pěstuje po celém světě. Bazalka pravá má svůj původ v jižní Asii, u nás se pěstuje jen zřídka, ojediněle zplaňuje. Tato bylina je až 40 cm vysoká. Má přímou jednoduchou nebo větvenou, čtyřhrannou, červeně naběhlou lodyhu. Listy jsou řapíkaté, vejčité, v horní části rostliny jsou listy menší a přecházejí v listeny. Z paždí listenů vyrůstají bílé, žlutobílé, někdy narůžovělé kvítky, které kvetou od června do září. Celá rostlina bývá chlupatá a má osobité aroma. Silná vůně, která charakterizuje většinu rostlin čeledi hluchavkovitých, vzniká v četných žlázkách listů. Mouchy tuto vůni nemají rády. Plody (tvrdky) jsou černohnědé. Olej se získává nejen z listů, ale i ze semen lisovaných za studena.

obrázek ke článku Bazalka pravá (Ocimum basilice L.)

Bazalku můžete v březnu zasít do směsi zeminy a písku nebo si ji koupit již jako malou rostlinu. Nesnáší mnoho chladu a vlhka, více se hodí pro pěstování v květináči. Slunečné místo na okně, vedoucím na východ, je to pravé místo pro tuto rostlinu, jež i pěkně vypadá.

Všechny druhy bazalky silně větví, snášejí sestřihování. Po několika měsících rostlina zmohutní a vytvoří mnoho světlezelených listů. Čerstvé mladé výhonky se dají postupně trhat.

Užívanou částí bazalky pravé je nať. Sbírá se v době květu seřezáváním asi 10 cm nad zemí, aby mohla znovu obrazit. Suší se v tenkých vrstvách, a to pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota nesmí přeskočit 35°C. Droga kořenitý pach i chuť.

Bazalka pravá obsahuje ve svých listech hlavně silice (až 1,5%) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linalolem a přibližně 5% tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky. Silice získané z bazalky se také užívají při výrobě voňavek.

Bazalka pravá:


  • odstraňuje nadýmání
  • zvyšuje žaludeční činnost (snižuje napětí hladkého svalstva trávícího a zvyšuje vylučování trávících šťáv)
  • pomáhá proti zácpě
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí protizánětlivě a mírně antibioticky
  • usnadňuje rozpouštění hlenů
  • zklidňuje – vhodná při migréně, nespavosti, vyčerpání a některých formách depresí
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • léčí afty v dutině ústní

Zevně se bazalka hodí k obkladům na špatně se hojící a opruzená místa kůže (intertrigo).

Bazalka je součástí posilujících aromatických koupelí.

Nejčastěji je bazalka podávána ve formě nálevu (1 čajovou lžičku spařte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat) – uplatnění také jako kloktadlo při kašli.

Při prevenci srdeční slabosti nebo astmatu se doporučuje inhalace par vařící se bazalky.

Bazalka má své zastoupení i v kuchyni. Čerstvé mladé listy bazalky se užívají k přípravě salátů a sušené listy jako koření zejména na maso, ryby, luštěniny, k ochucování tvarohu a uzenin, ale i do polévek a omáček. Pro všechny, jež nesnášejí papriku nebo pepř, je bazalka chutnou alternativou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní