Výživa kojících žen

Kojící žena spotřebuje více energie než žena těhotná. Ženy, které v těhotenství nabraly více kil, budou potřebnou energii brát zpočátku ze svých tukových zásob a tím postupně nadbytečná kila shazovat.

obrázek ke článku Výživa kojících žen

Kojící žena by neměla v žádném případě hladovět. Drastické diety se v této době vůbec nedoporučují. Omezí se tak nejen příjem energie pro kojící ženu, ale sníží se i příjem důležitých živin pro dítě. Zároveň dochází ke zvýšenému odbourávání tukových buněk a do mateřského mléka se tak mohou dostat z těla matky toxické látky uložené v tucích.

Úbytek váhy musí být pozvolný. Pokud jde o množství jídla, je třeba si uvědomit, že vždy záleží hlavně na kvalitě, než na kvantitě. Nadměrný energetický příjem neznamená v žádném případě zvýšenou tvorbu mateřského mléka. Přesto energetický příjem kojících ženy by měl být vyšší, než u žen nekojících.

V prvních 4 až 6 měsících po porodu bývá váhový úbytek u kojících žen zhruba 0,5 – 1 kg váhy za měsíc. Tyto ztráty jsou přirozené a nemají vliv na kojení. Ženy s nadváhou mohou ubývat až 2 kg za měsíc. Ne každá žena během kojení ubývá na váze. U některých žen zůstává váha během kojení nezměněna, jsou i takové ženy, u nichž se váha dokonce i zvýší.

Důležité je nepřejídat se, chodit s dítětem často na procházky a nejlépe hned po porodu začít s mírným cvičením. Dobu cvičení lze pozvolna prodlužovat a zátěž zvyšovat.

Některé nevhodné potraviny mohou kojencům nadělat značné problémy, jelikož se k nim vše dostává přes mateřské mléko. Nejhorší je doba, dokud se dítě nepohybuje. Když už se začne pohybovat, problémy ustávají a kojící žena si může dopřát více druhů potravin, téměř vše, na co má chuť. Potravinám, na které je žena alergická, se musí v této době obzvlášť vyhýbat.

Kojící žena by měla ze svého jídelníčku vyřadit:


  • alkohol
  • černou kávu a černý čaj
  • sycené minerálky
  • příliš sladké nápoje
  • čerstvé pečivo
  • příliš kořeněná, kyselá, slaná nebo sladká jídla
  • nadýmavou zeleninu a luštěniny - pažitka, pórek, cibule, česnek (jejich aroma může přecházet do mléka a některým dětem může vadit), brokolice, kedlubna, ředkvičky, květák, zelí a kapusta, zelený hrášek, červená čočka, sója, ostatní luštěniny (nadýmavost luštěnin lze snížit jejich předklíčením a použitím koření např. majoránka, saturejka, yzop) při jejich vaření
  • uzeniny, paštiky a tučná jídla
  • kyselé ovoce (rybíz, angrešt, ostružiny), tropické ovoce a ovoce, které může vyvolat kopřivku (citrusy, kiwi, jahody)
  • mandle, ořechy, pistácie, arašídy - zejména maminky alergičky
  • rostlinné tuky

Nikotin také přechází do mateřského mléka, proto by se kojící žena měla vystříhat kouření.

Doporučená strava pro kojící ženu:


  • různorodá a přitom lehká strava s dostatečným množstvím bílkovin
  • strava bohatá na vitamíny a minerální látky (ovoce, zelená listová zelenina)
  • dostatečný příjem tekutin (pitná voda, mléko, polévky, podmáslí, omáčky, podpůrné čaje)
  • potraviny se zvýšeným obsahem vápníku (tvaroh, zakysané mléčné výrobky a málo slané sýry)
  • celozrnná rýže, ovesné vločky
  • mořské ryby (omega-3 mastné kyseliny, jód)
  • ořechy

Důležitý je také dostatečný příjem tekutin, a to v množství 2,5 - 3,5 l denně, v horkém období i více. V lékárně se dají koupit čaje, které podporují laktaci a působí proti nadýmání jak maminky, tak i miminka.

Potřebné doplňky stravy pro kojící ženy


Aby dítě dobře prospívalo, potřebuje dostatečný příjem všech vitamínů, minerálů a ostatních výživových doplňků. Ty se k němu dostávají v době kojení přes mateřské mléko. Proto je nutné, aby kojící žena pečlivě vybírala složení své stravy a denně doplňovala potřebné množství všech živin.

Potřebné živiny, jejichž spotřeba v době kojení stoupá, lze rozdělit:


  • na neukládající se v těle do zásob, jejichž množství je závislé na pravidelném příjmu potravou nebo potravinovými doplňky
  • na vyplavující se z vlastních zásob kojící ženy

Neukládající se živiny:


  • vitamin C
  • vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12)
  • jód
  • selen
  • draslík
  • bílkoviny

Živiny, které se vyplavují do mateřského mléka z vlastních zásob:


  • vápník
  • kyselina listová
  • železo (nedostatečná zásoba a jeho nízký příjem vede k chudokrevnosti a vyššímu výskytu infekcí u matky v době šestinedělí)
  • vitamin D (vhodné doplňovat hlavně v zimních měsících a v létě, pokud se matka nevystavuje slunci)


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Výživa kojících žen

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní