Kmín kořenný (Carum carvi L.)

Kmín je mrkvovitá, dvouletá, někdy i vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých. V prvním roce vytváří růžici přízemních řapíkatých listů. V druhém roce vyrůstá přímá, 30 – 100 cm vysoká, řídce větvená lodyha. Drobné, bílé květy jsou ve složených okolících. Kvete v květnu – červnu. Plod (dvojnažka) je cca 3 – 5 mm dlouhý, útlý. Zraje od července do srpna. Kmín kořenný patří k nejstarším evropským kořením, které se používalo i v mladší době kamenné. Divoce roste téměř po celé Evropě, severní Africe, západní a střední Asii a Indii. Podle místa původu rozlišujeme několik odrůd, které se nepatrně liší svou chutí a způsobem použití. V arabských zemích se používá do kořeněných jídel kmín černý a kmín římský celý, který je ostřejší a více hořký. U nás se pěstuje kmín kořenný, který se často planě vyskytuje na loukách a pastvinách, na travnatých místech od nížin až po horská pásma.

obrázek ke článku Kmín kořenný (Carum carvi L.)

Užívanou částí je zralý plod. Plody se sbírají, až když hnědnou. Seřezávají se celé okolíky, které se nechávají ještě proschnout, pak se vymlátí, vyčistí a vytřídí. Droga má intenzivní aroma, mírně pálivou chuť.

Plody kmínu obsahují silici s karvonem (má bakteriostatický účinek) a limonenem.

Kmín a jeho působení:


  • výrazně omezuje nadýmání, zabraňuje plynatosti
  • odstraňuje křeče hladkých svalů
  • povzbuzuje činnost žaludečních a střevních žláz
  • zklidňuje pohyblivost žaludku
  • odstraňuje poruchy trávení hlavně u dětí
  • usnadňuje odkašlávání
  • zvyšuje apetit
  • podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen

V kuchyni má kmín nezastupitelnou roli, používá se od nepaměti. Jako přísada se používá jak do slaných, tak do sladkých jídel, pečivu dodává jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Kmín se používá také při přípravě vepřové pečeně, tučné a těžce stravitelné pokrmy činí stravitelnější. Můžeme ho použít k dochucení polévek, omáček, salátů, vařených brambor, přidává se k rybám, do zeleniny, sýrů i ke konzervaci.

Kmínová silice slouží k výrobě likérů (Kmínka).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kmín kořenný (Carum carvi L.)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní