Bedrník anýz (Pimpinella visum L.)

Jednoletá bylina z čeledi miříkovité s vřetenovitým oddenkem a s jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou lodyhou. Anýz pochází z Pření Asie, jako koření i lék se používal již ve starověku. Dnes se hojně pěstuje na Balkáně, ve Španělsku, Indii, Mexiku, Turecku a ostatních středomořských státech. U nás se pěstuje jen vzácně, a to v teplejších oblastech republiky. Listy jsou trojího druhu, bílé květy jsou uspořádány v okolíky se 7 – 15 paprsky. Rostlina kvete od června do srpna. Všechny části rostliny aromaticky voní. Plod (dvounažka) je zelenošedé, šedožluté či šedohnědé barvy.

obrázek ke článku Bedrník anýz (Pimpinella visum L.)

Hlavní užívanou částí anýzu je plod. Zejména u dětí slouží jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích.

Plody se sbírají v srpnu až září, když prostřední část okolíků žloutne a dvounažky se šedozeleně zbarvují. Plody se nechávají dozrát, vyčistí se a v tenkých vrstvách se ještě dosuší.

Droga má silně kořenitý pach a nasládlou chuť. Vůni dodává silice, ve které je hlavní složkou anethol. Silice příznivě ovlivňují činnost dýchacích cest, v případě předávkování čistou silicí však může dojít k otoku mozku a plic.

Při sběru v terénu je nutné dbát velké opatrnosti, aby nedošlo k záměně s jedovatými plody bolehlavu.

Využití plodů anýzu:


  • povzbuzuje sekreci všech žláz, včetně mléčných (tvorba mateřského mléka)
  • působí proti křečím trávicího traktu, střevním katarům
  • zvyšuje tvorbu žluče
  • odstraňuje plynatost
  • upravuje poruchy žaludeční a střevní
  • urychluje trávení
  • podporuje vykašlávání
  • žvýkání zabraňuje páchnutí z úst

Kořeny anýzu poskytují dobré služby v době největšího nebezpečí nachlazení. Podporují vylučování a měly by být po ruce při katarech dýchacích cest a hrtanu. Současně řídí sekreci žaludku. Mohou se používat jako čaj, nebo se z nich dá připravit lihový extrakt, a to z jednoho dílu kořenů a pěti dílů vodky. Extrakt se užívá 3x denně (20 - 40 kapek) na kostce cukru.

Ve farmacii se užívá anýz k přípravě aromatických lihů, sirupů a léčivých čajů.

V kuchyni je využití anýzu mnohostranné. Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu, příjemně okoření nálevy k nakládání zeleniny (červená řepa, červené zelí). Anýzovými semeny se koření těsto na slané i sladké pečivo, drcená semena lze přidávat k dušené i smažené zelenině. Vhodný je k žampionům a rybám, odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje je. Plody anýzu se odedávna používaly i k aromatizaci lihovin a likérů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní