Chilli papričky

Chilli paprička (chili, čili, chile, někdy také kayenský nebo kajenský pepř) je zelenina z rodu Capsicum. Jde o plody především exotických druhů vytrvalých křovitých paprik, kterých roste široká škála v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Afriky, Vietnamu, Jižní a Střední Ameriky, hlavně pak v Mexiku. Pro svou pálivou chuť je chilli využíváno jako koření, ale i jako léčivý prostředek. Chilli papričky podle archeologických vykopávek znali lidé již 7 000 let před n. l., kdy je ve Střední Americe používali Indiáni. Do Evropy se dostaly až s druhou Kolumbovou výpravou, která je do Španělska dovezla roku 1493. U nás se pěstují hlavně na jižní Moravě. Pálivost chilli papriček způsobuje alkaloid kapsaicin (capsaicin), který při jejich konzumaci dráždí receptory bolesti v ústech, jež jsou odpovědné za pocit pálení. Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích a v alkoholu, takže k zahnání pocitu pálení v ústech pomůže například sklenice mléka nebo sklenka silné kořalky.

obrázek ke článku Chilli papričky

Chilli papričky jsou nenáročné rostliny na pěstování. Svědčí jim hodně tepla a vláhy, ideální je jejich pěstování za oknem. Můžeme je však přesadit i do venkovních podmínek. I když jsou chilli papričky považovány za velmi zdravé, snižují možnost vzniku rakoviny, pomáhají při snižování váhy, tlumí bolest při některých nemocech, omezují srdeční choroby a zabraňují kornatění cév a jsou dokonce považovány za afrodisiakum, nedoporučují se při podrážděném žaludku a onemocnění střev. Tím, že zvyšují sekreci žaludečních šťáv, mohou u některých jedinců podporovat vznik žaludečních vředů a reflexu jícnu, ve větším množství dráždí i pohlavní a močové ústrojí.

V přiměřených dávkách však působí chilli papričky na žaludek lépe než pepř. V pokrmech je kombinujeme nejlépe se sladkou paprikou. Do pokrmů se přidávají buď celé (1-2 kusy do porce pro 4 osoby), nechají se povařit a nakonec se vyjmou nebo mleté.

I když pouze pálivé jídlo nás nadbytečných kil nezbaví, je podle odborných studií dokázáno, že lidé, kteří si do pokrmů pravidelně přidávají malé množství kapsaicinu obsaženého v chilli nebo kajenském pepři, trpí mnohem menším nutkáním se přejídat. Platí pravidlo, co pálí v ústech, napomáhá rychlejšímu spalování energie a následnému hubnutí.

Chilli papričky obsahují:


  • Kapsaicin
  • Flavonoidy
  • Barviva
  • Betakaroteny
  • Vitamin A
  • Vitamíny skupiny B (např. B1, B2)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Minerály

Pálivost je měřitelná v jednotkách Scoville (SHU), které určují obsah kapsaicinu v chilli papričkách. Ostré papriky obsahují více palčivé látky, nejpálivější papričkou na světě je paprička Naga Jolokia, která svou pálivostí přesahuje 1 000 000 SHU.

Pozitivní vliv chilli papriček – kapsaicinů v nich obsažených:


  • protirakovinné účinky
  • omezení srdečních chorob a kornatění cév
  • úprava trávení – odstranění nadýmání, plynatosti, křečí
  • zlepšení peristaltiky střev – pravidelné vyprazdňování, odstranění zácpy
  • přírodní antibiotikum
  • snížení hladiny krevního cukru
  • úprava vysokého krevního tlaku
  • přírodní afrodiziakum

Chilli papričky se hodí do gulášů, dušených směsí zeleniny a rýžových pokrmů, hlavně pak pro přípravu jídel mexické, indické a čínské kuchyně.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Chilli papričky


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní