Kysané zelí – ochrana před rakovinou

Během procesu kysání zelí vznikají izotiokyanáty, které mají protirakovinné účinky. Tyto chemické látky rostlinného původu, o nichž se předpokládá, že posilují obranu organismu proti některým druhům rakoviny, se vyskytují v brukvovité zelenině (brokolice, růžičková kapusta, zelí). Podle finských vědců, kteří jejich účinky studovali a dokládali je epidemiologickou studií, nás izotiokyanáty mohou ochránit zejména proti rakovině tlustého střeva, jater, plic a prsu.

obrázek ke článku Kysané zelí – ochrana před rakovinou

V lidovém léčitelství se již dříve syrové kysané zelí ordinovalo velmi často. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Díky nim působí kyselé zelí příznivě i na náš zažívací trakt a na složení střevní mikroflóry. Podporou mikroflóry působí jako prevence proti nádorům zažívacího traktu.

Vitamin C nejen posiluje organismus proti infekcím (aktivuje imunitní systém proti virům a baktériím), ale je velice potřebný pro tvorbu krve a hormonů. Aktivuje funkci střev, podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, čímž umožňuje rychlé odstraňování toxických látek z těla. Obsah vitaminu C klesá v kysaném zelí při skladováním v keramických nádobách jen velmi pomalu.

Recept na kysané zelí


Ingerience:


  • 5 kg hlávkového zelí
  • 4 cibule
  • 20 g soli
  • 5 bobkových listů
  • hrst kmínu
  • 10 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • čerstvý kopr - několik větviček
  • dle chuti je možné přidat křen, jablka

Postup přípravy:


  • Zelí očistíme, rozkrojíme a odstraníme košťály. Poté zelí nakrouháme (v obchodě je možné též zakoupit syrové zelí krouhané).
  • Na dno zelňáku rozložíme celé zelné listy. Na ně postupně klademe asi v 10 cm vrstvách krouhané zelí, které posypeme solí, kořením a každou vrstvu důkladně pěchujeme.
  • Jestliže přidáváme i jablka, tak rozložíme do každé vrstvy.
  • Když je zelí náležitě stlačené a sud je plný, přikryjeme zelňák víkem a do žlábku kolem nalijeme vodu.
  • Necháme v teple kvasit asi 1 týden. Záleží na teplotě a síle pěchování.
  • Musíme dbát na to, aby byla horní vrstva stále ponořená. V případě, že hladina klesne, dolijeme zelí vychladlou, převařenou a osolenou vodu.
  • Pokud slyšíme, jak unikají vzduchové bublinky do žlábku s vodou, znamená to, že zelí kvasí.
  • Je-li zelí tak akorát vykvašené, není moc měkké ani kyselé, přikryjeme horní vrstvu celými zelnými listy a odneseme sud do chladu (sklep, špíz). Zde ještě několik dalších dnů kvasí.
  • Při odebírání zelí musíme dbát na to, aby bylo zelí stále ponořené, jen tak neoschne a nezačne se kazit. V případě potřeby doléváme osolenou, převařenou a vychlazenou vodu.

Chuť kysaného zelí je možné vylepšit nejen cibulí, koprem, jablky, křenem, ale i feferonkami a dalšími přísadami.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kysané zelí – ochrana před rakovinou


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní