Červená řepa – nejen detoxikace organismu

Červená řepa je vysoce zásaditá, dokáže nejen zvýšit imunitu, ale i posílit tělo v mnoha směrech. Potlačuje bakterie a viry, dokáže účinně bojovat i s mykózami, zbavuje mozek jedovatých kovů (např. hliníku). Pokud je červená řepa správně pěstována je zdrojem mnoha vitamínu a minerálů, svým obsahem selenu se řadí mezi antioxidanty, brání vzniku rakoviny.

obrázek ke článku Červená řepa – nejen detoxikace organismu

Kořen červené řepy je v syrovém stavu vhodný pro přípravu zásadité šťávy, která má detoxikační účinky. Aby nebyla detoxikace tak razantní, je možné šťávu ředit pitnou vodou nebo její nasládlou chuť vylepšit např. šťávou z mrkve. Šťáva je vhodná pro rekonvalescenty, ale je i prevencí či podpůrnou léčbou při onemocnění rakovinou.

Bulvu červené řepy lze konzumovat jak v syrovém (saláty s přísadou další zeleniny), tak ve vařeném stavu (přísada do polévek, salátů a pomazánek,...).

Konzumací červené řepy dochází vylučováním barviva k obarvení stolice a moči do červena. Tento stav je znakem dobré funkčnosti ledvin, není třeba se znepokojovat.

Několik rad pro vaření červené řepy:


  • Vodu nejprve osolíme a přivedeme k varu.
  • Dobře omyté, neoloupané bulvy pomalu vkládáme do vařící vody, kořen neodřezáváme. Přidat můžeme další koření (kmín, fenykl, bobkový list, anýz).
  • V hrnci by mělo být tolik vody, aby byly všechny bulvy zcela ponořené.
  • Řepu vaříme při mírném varu, a to dle její velikosti 1 – 1,5 hodiny. Je-li třeba, vodu doléváme.
  • Vaření lze urychlit použitím tlakového hrnce.
  • Zda je již bulva provařená, poznáme pomocí vpichu. Zbytečně ale nevpichujeme, aby neunikala šťáva do vody.
  • Po uvaření vodu scedíme a bulvy necháme vychladnout.
  • Bulvy oloupeme a nakrájíme na kostky nebo nastrouháme do salátu.

Nemocní lidé by měli začínat s dietou, kdy se konzumuje pouze červená řepa, velice obezřetně. Dávky by měly být postupně zvyšovány, aby se zmírnily doprovodné očistné projevy a reakce organismu (silné migrény, příznaky rýmy,..).

Salát ze syrové červené řepy s cherry rajčátky


Ingredience na 2 – 4 porce:


  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 balení cherry rajčátek (250 g)
  • 1 malá cibule
  • 1 - 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • citrónová šťáva
  • sójová omáčka tamari
  • sůl
  • pepř
  • loupaná konopná nebo sezamová semínka

Postup přípravy:


  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme do salátové mísy. Posolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Cibuli zakryjeme pokličkou a necháme asi 1 hodinu umořit, aby nebyla tak ostrá.
  • Červenou řepu okrájíme a nastrouháme na hrubé nudličky.
  • Rajčátka důkladně omyjeme a pokrájíme.
  • Připravenou zeleninu přidáme do mísy k cibuli, trochu opepříme, osolíme, zalijeme sójovou omáčkou a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a můžeme servírovat.
  • Každou porci salátu nakonec dozdobíme loupanými semínky.

Mrkvový salát s červenou řepou a čerstvým hráškem


Ingredience na 4 porce:


  • 2 větší mrkve
  • 1 syrová červená řepa
  • 2 hrsti zeleného hrášku
  • 1,5 - 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • slunečnicová loupaná semínka
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka na zdobení

Postup přípravy:


  • Mrkev a červenou řepu očistíme a nastrouháme na hrubé nudličky.
  • Nastrouhanou zeleninu vložíme do salátové mísy. Přidáme čerstvé kuličky zeleného hrášku, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a olivovým olejem.
  • Vše důkladně promícháme.
  • Slunečnicová semínka jen krátce nasucho opražíme na teflonové pánvi a přidáme do hotového salátu.
  • Ozdobíme lístky čerstvé bazalky a můžeme servírovat.

Salát z vařené červené řepy se strouhaným sýrem nebo vajíčkem


Ingredience na 4 porce:


  • 2 středně velké bulvy červené řepy
  • 1 sklenice sterilovaného hášku s mrkví (cca 250 ml)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 - 2,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 vajíčka nebo 200 g tvrdého nízkotučného sýra vcelku
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • pepř
  • sůl
  • půlka citónu

Postup přípravy:


  • Červenou řepu očistíme a dáme ji vcelku vařit (počítejte cca 1 - 1,5 hodiny). Po odstavení z hořáku necháme zchladnout.
  • Následně řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Vajíčka si uvaříme natvrdo, oloupeme, nakrájíme na kostičky.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, zakapeme citrónem a necháme chvíli pod pokličkou odstát.
  • Veškeré takto připravené ingredience dáme do velké mísy, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu, ořechy, sůl, pepř, olivový olej.
  • Ten, kdo dává přednost tvrdému sýru, nastrouhá si jej na hrubším struhadle a přidá do salátu místo vajíček.
  • Nakonec vše lehce promícháme a můžeme servírovat např. s tmavou bagetou jako chutný předkrm nebo lehkou večeři.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Červená řepa – nejen detoxikace organismu


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní