Což takhle dát si špenát?

Tato zelenina je vhodná pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy i batolata. Vyhýbat by se jí však měli lidé trpící DNOU, neboť obsahuje puriny, které mají špatný vliv na hladinu kyseliny močové v krvi. Špenát pomáhá látkové výměně, srdci a cévám, na zácpu, chrání proti volným radikálům a tím proti mrtvici, infarktu nebo rakovině.

Špenát lze koupit buď čerstvý, mražené listy nebo jako protlak. Podávat by se měl společně s dobrým zdrojem vápníku (sýrem, tvarohem, ..) a železa (masem), aby došlo k co největšímu vstřebání cenných látek do organismu. Připravit ho můžeme na mnoho způsobů. Hodí se dušený nejen jako zeleninová příloha, ale také do těstovin, polévek, zapékaných pokrmů, masových rolád, slaných koláčů, závinů, palačinek.

Klasická příprava špenátu


Ingredience:


  • 1 lžíce olivového oleje nebo kousek másla
  • 1/2 nebo 1 menší cibule
  • 200 g zmrazeného špenátu
  • 100 ml mléka
  • trochu hladké mouky
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup přípravy:


  • Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na oleji nebo másle.
  • K cibuli přidáme na kousky pokrájený špenát a při nízké teplotě zahříváme, až se rozmrazí.
  • Krátce podusíme, zalijeme mlékem, v kterém jsme si rozkvedlali hladkou mouku.
  • Za stálého míchání povaříme alespoň dvě minuty.
  • Do špenátu vmícháme rozšlehané vajíčko, osolíme, opepříme a dochutíme rozetřeným česnekem.

Palačinky plněné mraženým listovým špenátem a sýrem


Ingredience:


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 200 ml sladké smetany
  • 400 g mražených špenátových listů
  • trochu hotové světlé jíšky
  • 8 - 10 palačinek
  • 100 g sýru eidam (dle chuti)

Postup přípravy:


  • Cibuli oloupeme a nakrájíme i s anglickou slaninou hezky nadrobno.
  • Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli se slaninou a utřeným stroužkem česneku.
  • Přidáme špenát, promícháme a při nízké teplotě zahříváme.
  • Když se špenát rozmrazí, dle chuti osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.
  • Za stálého míchání lehce zahustíme hotovou jíškou.
  • Usmažené palačinky plníme hotovým špenátem a strouhaným sýrem.

Špenátový salát s ředkvičkami


Ingredience:


  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 2 svazečky ředkviček
  • 1 malá cibule, vhodnější je červená
  • 3 – 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup přípravy:


  • Omyté špenátové listy spaříme horkou vodou a necháme je okapat.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a posolíme.
  • Ředkvičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme do mísy s cibulí a špenátovými listy.
  • Připravíme si dresink, a to tak, že olej prošleháme s citronovou šťávou, hořčicí, prolisovaným česnek a dle chuti osolíme a opepříme.
  • Zeleninu v míse zalijeme připraveným dresinkem a vše promícháme.
  • Salát můžeme servírovat s tmavým pečivem jako předkrm nebo zdravou večeři.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní