Brokolice, aneb jak potlačit zhoubné bujení

Přímo zázračné účinky této zeleniny z čeledi brukvovitých znali již staří Římané. Jde o silný antioxidant z rostlinné říše, který můžete v supermarketech běžně zakoupit po celý rok. Než budete brokolici vařit, odstraňte ze stonku všechny tuhé listy a růžičky důkladně omyjte. Aby byla brokolice co nejchutnější, musíte ji zpracovat co nejdříve, aby zbytečně nezavadla. Růžičky brokolice vaříme cca 10 minut ve vodě, nebo pomocí napařovacího sítka pouze v páře. Další možnosti varu je, že celé stonky brokolice postavíme do 5 cm mírně vařící vody a vaříme 15 minut v páře. Růžičky opatrně přendáme do mísy, pečlivě osušíme a podáváme s rozpuštěným máslem nebo s různými druhy omáček. Italské kuchařky doporučují polít brokolici bílým vínem nebo směsí vína a oleje a na vrch nasypat strouhaný parmazán. Velmi chutná je i brokolice obalená v těstíčku a usmažená.

Zapečená brokolice s plátkovým sýrem


Ingredience:


  • 500 g brokolice
  • 100 g plátkového sýra
  • kousek másla
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup přípravy:


  • Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  • V osolené vodě povaříme pouze do poloměka.
  • Máslem vymažeme pekáček a brokolici do něj rovnoměrně rozprostřeme. Lehce postrouháme muškátovým oříškem a pokryjeme plátky sýra.
  • Dáme na chvíli zapéct do mírně vyhřáté trouby.
  • Když se sýr rozpustí a na povrchu dostane zlatavou barvu, je pokrm hotov.
  • Ihned podáváme jako hlavní jídlo k vařeným bramborům nebo jako přílohu ke grilovaným masům.

Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou


Ingredience:


  • 1 balíček těstovin
  • 500 g brokolice
  • 100 g sýr cihla
  • 50 g sýr niva
  • 15 g smetanový sýr Apetito
  • 1 sladká šlehačka
  • 0,25 l mléka
  • trochu oregana
  • sůl

Postup přípravy:


  • V osolené vodě dle návodu na sáčku uvaříme těstoviny (mašličky, vřeténka,..).
  • Brokolici povaříme v osolené vařící vodě max. 5 minut, slijeme na cedník a ihned zchladíme studenou vodou.
  • Mléko na omáčku nalijeme do rendlíku nebo do hlubší pánve.
  • Přidáme nahrubo nastrouhané sýry a pomalu rozvaříme.
  • Zalijeme šlehačkou a ochutíme oreganem, případně ještě dle chuti osolíme.
  • Uvařené těstoviny ozdobíme brokolicí a přelijeme sýrovou omáčkou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní