Klokaní maso
Klokani jsou savci, žijící jako divoká zvířata, proto je jejich maso řazeno mezi zvěřinu (mimořádně křehkou). Svou vůní a chutí připomíná srnčí maso. Klokani se živí především šťavnatými výhonky trav, bylinami i listy rostlin. Klokanů existuje 48 druhů a pouze 4 - 5 druhů je povoleno lovit pro jejich svalovinu, a to za přísných podmínek australské vlády až poté, co jejich počet ve volné přírodě stoupne natolik, že začnou spásat i porosty určené pro dobytek. Klokaní maso je červené, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, přitom je šťavnaté a křehké, s vysokým obsahem proteinů a minerálů.
Klokaní maso se k nám
dováží ve výsekové úpravě ve vakuovém balení, hluboce zmražené
z Austrálie. Je mnohostranně použitelné, jeho konzumace je doporučována především v případech
nízkotučných diet (pro lidi s nadváhou, vysokým obsahem cholesterolu v krvi, s vyšším krevním tlakem) nebo pro
diabetiky.
Díky vysokému podílu
kolagenu je klokaní zvěřina ideální pro děti v období růstu a jako prevence pozdější artrózy kloubů. Je velmi vhodná též jako
posilující dieta pro rekonvalescenty, seniory a sportovce.
Klokaní maso obsahuje:
- Proteiny
- Sacharidy
- Kolagen
- Tuk
- Nenasycené mastné kyseliny, např. kyselinu linolovou (CLA) – snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Sodík
- Železo
- Zinek
- Křemík
Příprava klokaního masa
není složitá, stačí použít recepty pro maso hovězí či vepřové. Maso lze tak použít
pro přípravu celé řady pokrmů od guláše, polévek, barbecue, steaků až po špízy.
Klokaní maso je také možné
nakládat do marinád, grilovat nebo péci. Během procesu vaření nebo pečení by nemělo dojít k jeho zchladnutí, neboť by maso
mohlo ztuhnout.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...