Vlašský ořech (Juglans regia), ořešák vlašský, ořešák královský

Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou jedny z nejstarších starobylých potravin na světě. Ve Francii byly dokonce při odkrytí archeologických nalezišť objeveny malé zkamenělé skořápky vlašských ořechů, které byly praženy už během neolitu, tj. před více než osmi tisíci let. Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Tento krásný, mohutný strom je ozdobou každé zahrady a označení "královský" mu plně náleží díky jeho četným léčivým účinkům. Listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet ořešáky do blízkosti hnojišť. Plody ořešáku jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí. K přírodnímu barvení látek se používají zelené slupky ořechů. Dříve je ženy používaly dokonce i k barvení vlasů, kterým dodávají hnědou barvu, někdy s lehce mahagonovým nádechem.

obrázek ke článku Vlašský ořech (Juglans regia), ořešák vlašský, ořešák královský

Od vysazení stromků vlašských ořechů k první úrodě uběhnou průměrně 4 roky. Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout. Zelené ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Stálá péče o každý strom je zárukou kvalitní a odpovídající úrody. Strom pak může rodit vlašské ořechy až do věku sta let.

Jádra zralých vlašských ořechů mají odlišné zbarvení, a to od velmi světlé až po tmavší žlutou barvu, což je částečně způsobeno i odrůdou vlašského ořechu. Sbírají se od konce srpna, kdy zelené ochranné slupky samy praskají, období sklizně pokračuje až do začátku listopadu. Nevyloupané vlašské ořechy lze skladovat na chladném, větraném místě poměrně dlouho. Vyloupaná jádra skladujeme v suchu a chladu (nejlépe v hermeticky uzavřené nádobě, protože přijímají pachy jiných potravin), vhodný je prostor na zeleninu v dolní části lednice (4-6 měsíců), pro dlouhodobé uchování (maximálně 1 rok) lze jádra i zamrazit. V některých případech se vlašská jádra skladují i naložená v medu.

Vlašské ořechy obsahují:


  • Provitamin A
  • Vitamin B1, B3, B5, B6, B9 (kyselinu listovou)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Zinek (Zn)
  • Selen (Se)
  • Železo (Fe)
  • Měď (Cu)
  • Fosfor (P)
  • Omega 3 - nenasycené mastné kyseliny - zejména kyselinu linolovou, linoleovou, kávovou, neo-chlorogenovou
  • Flavonoidy
  • Terpeny
  • Chinony
  • Třísloviny
  • Taniny
  • Bílkoviny

Vlašské ořechy jsou energeticky hutná potrava, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit i při snižování hmotnosti. Jádra vlašských ořechů obsahují tzv. "zdravý" tuk, který obsahuje nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Vysoký příjem těchto nepostradatelných mastných kyselin je velmi dobrou prevencí proti rizikům kardiovaskulárních chorob.

Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje i vzhled jejich jádra, které se právě mozku velmi podobá.

Pozitivní vliv vlašských ořechů na naše zdraví:


  • snižují riziko cévních srdečních onemocnění
  • chrání buňky před volnými radikály, mají antioxidační účinky
  • regulují krevní tlak
  • udržují nízkou hladinu krevního cholesterolu
  • jsou výbornou výživou pro mozek
  • odstraňují únavu
  • posilují imunitu
  • mají pozitivní vliv na psychiku (deprese, stres, úzkost, podrážděnost)
  • snižují hyperaktivitu dětí
  • navozují rychle pocit sytosti – využití při redukčních dietách
  • odstraňují nechutenství a zácpu
  • posilují střeva, předcházejí rakovině tlustého střeva
  • protizánětlivé vlastnosti - pomáhají udržovat zdravou pokožku
  • udržují zdravé vlasy, nehty
  • působí proti astmatu
  • pozitivní vliv na sexuální potenci
  • možné snížení vzniku rakoviny prsů u žen (omega 3 mastné kyseliny)

Léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším použití. Připravují se z něho nápoje, odvary, výluhy, čaje i obklady.

Vnitřní použití


Čaj z listů ořešáku:


  • čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy
  • rozpouští hleny
  • zlepšuje trávení - blahodárný vliv na žaludek a střeva, užívá se při nechutenství a zácpě
  • pomáhá při žloutence a cukrovce

Odvar z listů ořešáku:


  • mírně snižuje krevní tlak
  • má antiseptické účinky - používá se ke kloktání a výplachům ústní dutiny, udržuje zdravé dásně
  • účinný i proti kašli

Vnější použití


K zevnímu použití se využívají obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je účinný i na akné a hnisavé vyrážky, zmírňuje projevy lupenky a pomáhá léčit některé druhy ekzémů.

Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

Olej z vlašských ořechů:


  • látková výměna
  • posílení jater, žlučníku
  • dýchací cesty
  • masáže - zlepšuje celý pohybový aparát, včetně kloubů
  • přidává se do kosmetiky pro mastnější i běžnou pleť
  • opalování - působí jako přirozená ochrana před slunečními paprsky, urychluje opálení

Plody vlašských ořechů se využívají převážně v potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, jako dochucující nebo dekorační prvek. Lisovaný olej se v kuchyni přidává do salátů. Z ořechů se také vyrábí alkoholický nápoj, tzv. ořechovka.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Vlašský ořech (Juglans regia), ořešák vlašský, ořešák královský


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní