Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu
Vlašské ořechy, plody (semena) ořešáku královského, není třeba představovat. Nejsou jen pochutinou, ale najdeme v nich mnoho léčivých a prospěšných látek s blahodárným účinkem na naše zdraví. Zralé plody obsahují velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny (pomáhají snižovat škodlivý cholesterol v krvi, prevence cévních onemocnění a infarktu), jsou významným zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B (správná činnost mozku, nervového systému, kůže a vnitřních orgánů). Zralé plody vlašského ořechu se pro další uskladnění nejčastěji suší, velmi oblíbenou konzervací je také nakládání do medu, které má svou tradici hlavně na jihu Evropy.
![obrázek ke článku Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu obrázek ke článku Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu](/img_data_arch/1/1300901624cla_med11.jpg)
Karamelizované vlašské ořechy obalované v cukru
Ingredience:
Postup přípravy:
- Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme stát.
- Přilijeme studenou vodu a oloupeme hořkou kůžičku z jader ořechů.
- Oloupané ořechy dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne.
- Druhý den dáme jádra na síto, aby přebytečný med protekl.
- Ořechy obalíme v moučkovém cukru a pomalu je pokládáme do rozehřátého oleje, kde je necháme mírně zkaramelizovat.
- Tento výborný pamlsek můžeme konzumovat buď hned hezky zatepla nebo ořechy přendáme do sklenic uskladníme v chladu a temnu.
Vlašské ořechy v medu
Ingredience:
- 500 g vyloupaných ořechových jader
- 200 g včelího medu
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce jablečného octa
- sklenice se šroubovacími víčky
Postup přípravy:
- Svaříme vodu, jablečný ocet, cukr a do horké směsi nasypeme ořechy.
- Promícháme a necháme zchladnout na 70°C.
- Vmícháme med a ještě teplé plníme do sklenic.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...