Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)
Tužebník jilmový je statná vytrvalá, značně vonící bylina z čeledi růžovitých. Výška dosahuje až 150 cm, oddenek je článkovaný, plazivý, lodyha přímá, nahoře větvená, listy lichozpeřené. Kvítky jsou drobné, nažloutle bílé a jsou sestaveny v kuželovitých květenstvích. Bylina kvete v červnu až srpnu, plody jsou měchýřky. Tužebník je rozšířený v Evropě i Asii, u nás se hojně vyskytuje v pobřežních houštinách a na vlhkých loukách.
Užívanou částí je
květ nebo
kvetoucí nať. Sběr provádíme v
červnu - září. Květy se sdrhnou ručně nebo hřebenem a rychle se suší ve stínu. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40°C. Ne příliš dlouhá nať se sbírá v době květu rostliny a suší se stejným způsobem jako květ. Květní droga má
svíravě hořkou chuť.
Účinné látky:
- glykosid gaultherin a spirein
- flavony
- silice - kyselinu salicylovou a vonný methylsalicylát
Droga má potopudný, močopudný, protizánětlivý, antirevmatický a hlístopudný účinek a působí na snížení horečky. Celá rostlina má
antibakteriální účinky, výluh a tinktury z ní připravené ničí například Staphylococcus aureus a Escherichia coli, původce řady vážných onemocnění.
Kořen má do určité míry schopnost ničit původce
vzteklinové nákazy.
Užití tužebníku vnitřně při:
- nachlazení
- horečnatém onemocnění
- dně
- revmatismu
- nemocech močového měchýře, ledvin
- vysokém krevním tlaku
- látkové výměně
- překyselení žaludku, pálení žáhy a průjmech
Příprava nálevu:
- 1 čajová lžička květů na šálek vroucí vody.
- Necháme louhovat cca 15 minut.
- Čaj pijeme vlažný, a to 2 - 3 šálky denně.
Příprava výluhu:
- 1 lžičku řezané sušené natě s květem přelijeme ¼ l studené vody.
- Necháme 10 hodin stát.
- Přecedíme a pijeme vlažný, 1 šálek denně.
- Jako potopudný prostředek užíváme výluh teplý.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...