Strojkové cukroví - základní recept
Strojkové cukroví patří k velmi oblíbeným druhům cukroví, které oceníte nejen o Vánocích. Příprava je celkem jednoduchá. Hotové těsto se po dávkách vkládá do masového strojku s nástavcem (resp. do mlýnku na maso s nástavcem či tvořítkem na cukroví), čímž lze vytvořit různé tvary, jako například kolečka, tyčinky, podkovy, rohlíčky, hvězdičky atd. Ten, kdo nemá strojek na maso, můžete použít cukrářský sáček s různými nástavci.
Výhodou tohoto cukroví je možná
variabilita, jelikož těsto může být dle chuti
máslové, pudinkové, ořechové, mandlové atd.
Základní recept na strojkové cukroví
Ingredience:
- 330 g hladké mouky (kvalitnější značku)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 2 - 3 žloutky
- marmeláda, nejlépe z červeného rybízu
- čokoládová poleva (čokoláda na vaření, máslo, kakao, moučkový cukr)
Postup přípravy:
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě.
- Mouku, cukr a vanilkový cukr promícháme, přidáme nakrájené máslo a žloutky.
- Vše důkladně propracujeme a zabalíme do potravinářské fólie.
- Těsto necháme odpočinout cca 2 hodiny v lednici.
- Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem.
- Odpočaté těsto postupně tlačíme do mlýnku s nástavcem.
- Vzniklé tyčinky (asi 4-5 cm dlouhé) rovnáme na připravený plech.
- Pečeme necelých 10 minut ve vyhřáté troubě při cca 180 °C, během pečení kontrolujeme.
- Vychladlé cukroví lepíme k sobě marmeládou.
- Konce cukroví máčíme v čokoládové polevě, kterou si připravíme rozpuštěním čokolády na vaření a másla ve vodní lázni. Ten, kdo chce mít polevy více, může přidat za stálého míchání kakao a moučkový cukr.
- Cukroví před konzumací necháme odležet nejméně týden.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...