Strojkové cukroví - základní recept

Strojkové cukroví patří k velmi oblíbeným druhům cukroví, které oceníte nejen o Vánocích. Příprava je celkem jednoduchá. Hotové těsto se po dávkách vkládá do masového strojku s nástavcem (resp. do mlýnku na maso s nástavcem či tvořítkem na cukroví), čímž lze vytvořit různé tvary, jako například kolečka, tyčinky, podkovy, rohlíčky, hvězdičky atd. Ten, kdo nemá strojek na maso, můžete použít cukrářský sáček s různými nástavci.

obrázek ke článku Strojkové cukroví - základní recept

Výhodou tohoto cukroví je možná variabilita, jelikož těsto může být dle chuti máslové, pudinkové, ořechové, mandlové atd.

Základní recept na strojkové cukroví

Ingredience:


  • 330 g hladké mouky (kvalitnější značku)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 2 - 3 žloutky
  • marmeláda, nejlépe z červeného rybízu
  • čokoládová poleva (čokoláda na vaření, máslo, kakao, moučkový cukr)

Postup přípravy:


  • Máslo necháme změknout při pokojové teplotě.
  • Mouku, cukr a vanilkový cukr promícháme, přidáme nakrájené máslo a žloutky.
  • Vše důkladně propracujeme a zabalíme do potravinářské fólie.
  • Těsto necháme odpočinout cca 2 hodiny v lednici.
  • Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem.
  • Odpočaté těsto postupně tlačíme do mlýnku s nástavcem.
  • Vzniklé tyčinky (asi 4-5 cm dlouhé) rovnáme na připravený plech.
  • Pečeme necelých 10 minut ve vyhřáté troubě při cca 180 °C, během pečení kontrolujeme.
  • Vychladlé cukroví lepíme k sobě marmeládou.
  • Konce cukroví máčíme v čokoládové polevě, kterou si připravíme rozpuštěním čokolády na vaření a másla ve vodní lázni. Ten, kdo chce mít polevy více, může přidat za stálého míchání kakao a moučkový cukr.
  • Cukroví před konzumací necháme odležet nejméně týden.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Strojkové cukroví - základní recept


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní