Ovesné rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Ne tak jemné, ale rozhodně zdravější a přitom velmi chutné, jsou rohlíčky s přidáním mletých ovesných vloček.
Ingredience:
- 3 vaječné žloutky
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 110 g cukru moučka
- 375 g másla
- 220 g hladké mouky
- 350 g jemných ovesných vloček, mohou být i klasické
- cukr moučka s vanilkou na obalování rohlíčků
Postup přípravy:
- Máslo necháme změknout.
- Ořechy a vločky umeleme.
- V míse nebo na vále promícháme mouku s vločkami, cukrem, žloutky a ořechy. Postupně zapracujeme máslo, vše důkladně prohněteme.
- Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl až 1 hodinu odležet v chladu (v lednici).
- Pomocí lžičky nabíráme těsto, v dlani tvoříme kuličku a z ní váleček. Ten se snažíme vyválet tak, aby byl uprostřed silnější a na obou koncích slabší, ve tvaru rohlíčku. Rohlíčky můžeme dělat i k tomu určeném tvořítkem, což je dnes celkem běžné.
- Hotové rohlíčky klademe na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
- Pečeme pozvolna při 180 °C do růžova, dáváme pozor, aby se nám rohlíčky nespálily.
- Po upečení a částečném zchladnutí rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilky z vanilkového lusku, jako dietnější variantu můžeme rohlíčky pouze lehce pocukrovat.
- Opatrně ukládáme do krabice.
- Necháme uležet jeden den v teple a následně uskladníme.
- Vanilkové rohlíčky můžeme dát i do mrazáku, rychleji nám zkřehnou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...