Palmojádrový olej se svým složením více
blíží kokosovému oleji, jeho úplnou hydrogenací se získá tuhý tuk bez trans-nenasycených mastných kyselin, tající mezi 35 až 38 °C.
Palmový olej obsahuje velké množství zdraví škodlivých
mastných nasycených kyselin - palmitovou, kristovou, steatovou, mononasycenou olejovou, polynenasycenou linolovou a neobsahuje žádné zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Přispívá tak ke tvorbě škodlivého
cholesterolu v krvi, ucpávání cév, což vede ke vzniku mnoha
civilizačních chorob. Hlavní složkou je kyselina
olejová a kyselina
palmitová.
Tím, že je palmový olej
velmi levný, patří dnes k nejběžnějším rostlinným olejům a je ve světě hojně používán. Při běžné pokojové teplotě v Evropě je palmový olej tuhý, jelikož obsahuje příliš
mnoho nasycených mastných kyselin, zvláště kyselinu palmitovou, a obsahuje velké množství cholesterolu.
Palmový olej se velmi často
používá v potravinářském a
kosmetickém průmyslu.
Snáší vysoké teploty,
nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty,
v kuchyni se užívá především na smažení, fritování a pečení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Palmový olej pomalu oxiduje, tudíž mají potraviny
vyšší trvanlivost.
Palmový olej obsahuje i zdraví prospěšné látky:
- vitamin E - přírodní antioxidant
- přírodní karoteny
- vitamin A, D, K, koenzym Q
Od roku 2015 již musí být na všech produktech prodávaných
v EU napsáno, zda obsahují palmový olej, nestačí souhrnné označení rostlinný olej.
Palmový olej může být obsažen:
- ve směsných stolních olejích
- v margarínech
- ve slaných i sladkých sušenkách, tatrankách, müsli tyčinkách, tureckém medu
- v čokoládě, nutelle
- v instantních polévkách, bramborových lupíncích
- v mnohých dalších potravinách
Při
zvyšování teploty mění palmový olej svou
konzistenci a tím se blíží k chování mléčného tuku, čímž se výborně hodí k
výrobě margarínu, který má nahrazovat máslo. Výhodné je i
míchání palmového oleje a palmojádrového tuku (měkké, kelímkové margaríny).
Palmový olej v kosmetickém průmyslu
Tatímco použití palmového oleje
v potravinářství našemu organismus
neprospívá, u kosmetických přípravků je tomu naopak.
Pomáhá udržet svěží a čistou pleť,
zpomaluje její stárnutí a
podporuje regenerací. Právě z těchto důvodu se můžete s palmovým olejem setkat v mnoha i
kvalitnějších kosmetických přípravcích. Tím, že je palmový olej levný, přidává se nejen do
kosmetiky (krémy, šampóny, kondicionéry, líčidla, ...), ale i do
mýdel.