Nejlepší je
panenský olej
lisovaný za studena. Teplota při lisování nesmí překročit
43°C. Po důkladné filtraci se získává krystalicky čistý olej s delikátním
aroma kokosu. Díky zvláštní molekulární struktuře odolává kokosový olej teplu i oxidaci a zůstává
stabilní i při vysokých teplotách.
Kokosový olej je
lehce stravitelný, neobsahuje
cholesterol, lze jej
použít pro vaření, smažení i pečení, je tepelně stabilní až
do 200°C, nepřepaluje se, neprská. Kapalní při teplotě okolo 26°C, při nižší teplotě si zachovává svoji pevnou nebo krémovitou konzistenci.
Lidé s alergií na kravské mléko mohou kokosový olej používat jako náhradu
za máslo.
Panenský kokosový olej obsahuje:
- kyselinu laurovou - až 50%, je to i důležitá složka mateřského mléka, kde je ale její obsah daleko nižší, je snadno stravitelná, podporuje imunitu, chrání organismus před bakteriemi a viry
- kyselinu kaprinovou
- kyselinu kaprylovou - antivirové účinky, likviduje kvasinky a plísně
- kyselinu beta-hydroxymáselnou - podporuje mozkovou činnost
- kyselinu myristovou
- vitamíny A, C, E, K
Tím, že je panenský kokosový olej bohatý na
nasycené mastné kyseliny, které se v něm však vyskytují především ve
středně dlouhých řetězcích (MCT – Medium Chain Triglycerides), je pro lidský organismus snadno
stravitelný. Umožňuje zároveň
postupné uvolňování energie během dne, proto je kokosový olej velice oblíbený
u sportovců. Ocení ho i lidé při redukční dietě, neboť rychle navozuje
pocit sytosti.
Mastné kyseliny
(MCT) mají schopnost stimulovat
metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin, kterých je v dnešní stravě nedostatek.
Pozitivní vliv panenského kokosového oleje:
- podpora tvorby hormonů štítné žlázy - zpomalení stárnutí buněk
- okamžitý zdroj energie bez ukládání do tukových buněk
- urychlení látkové přeměny (metabolismus)
- prevence srdečních chorob
- prevence senility, podpůrný lék při Alzheimerově chorobě
- prevence některých typů nádorového onemocnění
- podpora imunitního systému, antivirové účinky
- pomocník při boji s bakteriemi, viry a plísněmi
- podpora při snižování hmotnosti u obézních jedinců
- pomoc při diabetu II. typu
- léčba kožních problémů - akné, vředy, opary na rtech, rozpraskané rty, bradavice
- hydratace a regenerace suché a unavené pokožky - vnější použití
- přírodní antibiotikum - poradí si i s nepříjemnou kandidózou (přemnožení kvasinek) a infekcemi močových cest
- léčba žaludečního traktu - pomáhá při chronických žaludečních onemocněních
- péče o zuby
Podle jednoho průzkumu byl
výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30%
nižší, než u těch, kdo používali jiný olej. Dost často se mluví i o účincích kokosového oleje při léčbě
Alzheimerovy choroby.
Tím, že je panenský kokosový olej čistě přírodní, bez jakýchkoliv příměsí, je velice
univerzální. Dá se využít nejen jako
potravina, doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová
kosmetika. Pokožku si můžete natírat stejným olejem, který si následně přidáte do salátu nebo si jej namažete na chléb.
V kuchyni jistě oceníte unikátní vlastnosti a specifickou vůni kokosového oleje. Je
vhodný pro přípravu orientální kuchyně, zeleniny, palačinek, vajíček, dá se použít při pečení vánočního cukroví, přípravy čokoládových dezertů, různých pomazánek, salátů nebo jen tak
namazat na pečivo.