Kokosový tuk - panenský kokosový olej

Kokosový olej se získává z jader (kokosové dužiny) kokosových ořechů kokosovníku ořechoplodého. Čerstvá kokosová dužina se naseká a následně se z ní lisuje olej. Kokosový olej je starodávný lék, jehož účinků si v posledních letech začíná všímat i moderní medicína. Je velmi vhodný i jako potravina, má lahodnou chuť i vůni. Národy tropických oblastí, které mají kokosový tuk jako běžnou součást výživy, netrpí téměř vůbec oběhovými nemocemi, jejich cévy se neucpávají.

obrázek ke článku Kokosový tuk - panenský kokosový olej

Nejlepší je panenský olej lisovaný za studena. Teplota při lisování nesmí překročit 43°C. Po důkladné filtraci se získává krystalicky čistý olej s delikátním aroma kokosu. Díky zvláštní molekulární struktuře odolává kokosový olej teplu i oxidaci a zůstává stabilní i při vysokých teplotách.

Kokosový olej je lehce stravitelný, neobsahuje cholesterol, lze jej použít pro vaření, smažení i pečení, je tepelně stabilní až do 200°C, nepřepaluje se, neprská. Kapalní při teplotě okolo 26°C, při nižší teplotě si zachovává svoji pevnou nebo krémovitou konzistenci. Lidé s alergií na kravské mléko mohou kokosový olej používat jako náhradu za máslo.

Panenský kokosový olej obsahuje:


  • kyselinu laurovou - až 50%, je to i důležitá složka mateřského mléka, kde je ale její obsah daleko nižší, je snadno stravitelná, podporuje imunitu, chrání organismus před bakteriemi a viry
  • kyselinu kaprinovou
  • kyselinu kaprylovou - antivirové účinky, likviduje kvasinky a plísně
  • kyselinu beta-hydroxymáselnou - podporuje mozkovou činnost
  • kyselinu myristovou
  • vitamíny A, C, E, K

Tím, že je panenský kokosový olej bohatý na nasycené mastné kyseliny, které se v něm však vyskytují především ve středně dlouhých řetězcích (MCT – Medium Chain Triglycerides), je pro lidský organismus snadno stravitelný. Umožňuje zároveň postupné uvolňování energie během dne, proto je kokosový olej velice oblíbený u sportovců. Ocení ho i lidé při redukční dietě, neboť rychle navozuje pocit sytosti.

Mastné kyseliny (MCT) mají schopnost stimulovat metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin, kterých je v dnešní stravě nedostatek.

Pozitivní vliv panenského kokosového oleje:


  • podpora tvorby hormonů štítné žlázy - zpomalení stárnutí buněk
  • okamžitý zdroj energie bez ukládání do tukových buněk
  • urychlení látkové přeměny (metabolismus)
  • prevence srdečních chorob
  • prevence senility, podpůrný lék při Alzheimerově chorobě
  • prevence některých typů nádorového onemocnění
  • podpora imunitního systému, antivirové účinky
  • pomocník při boji s bakteriemi, viry a plísněmi
  • podpora při snižování hmotnosti u obézních jedinců
  • pomoc při diabetu II. typu
  • léčba kožních problémů - akné, vředy, opary na rtech, rozpraskané rty, bradavice
  • hydratace a regenerace suché a unavené pokožky - vnější použití
  • přírodní antibiotikum - poradí si i s nepříjemnou kandidózou (přemnožení kvasinek) a infekcemi močových cest
  • léčba žaludečního traktu - pomáhá při chronických žaludečních onemocněních
  • péče o zuby

Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30% nižší, než u těch, kdo používali jiný olej. Dost často se mluví i o účincích kokosového oleje při léčbě Alzheimerovy choroby.

Tím, že je panenský kokosový olej čistě přírodní, bez jakýchkoliv příměsí, je velice univerzální. Dá se využít nejen jako potravina, doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Pokožku si můžete natírat stejným olejem, který si následně přidáte do salátu nebo si jej namažete na chléb.

V kuchyni jistě oceníte unikátní vlastnosti a specifickou vůni kokosového oleje. Je vhodný pro přípravu orientální kuchyně, zeleniny, palačinek, vajíček, dá se použít při pečení vánočního cukroví, přípravy čokoládových dezertů, různých pomazánek, salátů nebo jen tak namazat na pečivo.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:


Další články najdete v sekci
Nasycené tuky
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní