Příprava kávy - Caffé latté
Káva patří na celém světě mezi tradiční nápoje, je produktem kávovníku. Tento keřovitý strom dorůstá výšky až 5 metrů. Dnes se káva pěstuje v oblasti pásma mezi oběma obratníky, nejvýznamnějším pěstitelem kávy je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Čím je káva jemnější, tím je lepší, chutnější a hlavně zdravější. Jemnější káva obsahuje menší množství kofeinu. Velice kvalitní káva obsahuje minimální množství kofeinu a naopak mnoho nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, které jsou pro zdraví prospěšné.
Kvalitní káva s nízkým obsahem kofeinu zaručuje, že při její konzumaci nebudete trpět třesem rukou, bolestmi hlavy, tlukotem srdce.
Kofeinu se naše tělo snaží zbavit pocením a častějším močením. Každý, kdo vypije více šálků kávy denně, by měl i
zvýšit spotřebu tekutin, a to v podobě minerálních vod či obyčejné pitné vody.
Samotný
kofein se používá i jako součást vícesložkových léčivých preparátů proti infekčním onemocněním a při léčbě migrény.
Příprava kávy pro labužníky
Caffé latté
Jde pravděpodobně o jeden z
nejžádanějších nápojů z kávy u nás.
- 100 až 120 ml mléka
- 1 expresso
- lze přidat i vanilkový cukr (do mléka) a skořici (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Vysokou sklenici naplníme z poloviny studeným mlékem, které šleháme tak dlouho, dokud není dostatečně teplé a na sklenici se nevytvoří nadýchaná pěnová čepice.
- Připravíme si expresso, které následně lijeme tenkým proudem do našlehaného mléka. Efekt oddělených vrstev vznikne sám.
- Zdobíme mletou skořicí.
- Podáváme s brčkem a dlouho lžící.
Další možnosti a doporučení:
- Kávu si připravíme do šálku s hubičkou, aby se nám lépe nalévala do mléčné pěny.
- Caffé latte nemusí být bezpodmínečně připravováno z expressa, lze použít i bezkofeinovou kávu.
- Před šleháním můžeme přidat do studeného mléka trochu vanilkového cukru na ochucení.
- Zdobit nemusíme pouze skořicí, ale můžeme použít i jiné druhy zdobení, např. čokoládový topping.
Sdílet na: