Instantní káva - výroba
Někteří milovníci klasické kávy odmítají nazývat kávou instantní (rozpustnou) kávu. Rozpustná káva však získává každým rokem stále více zákazníků a nahrazuje tak kávu zrnkovou. Lidé po ni často sáhnou jako po jednoduché a rychlé alternativě. Zakoupit ji můžeme v podobě prášku či granulí.
Rozpustná káva se
vyrábí z extraktu kávových zrn. Čerstvá pražená zrna kávovníku se
rozemelou a pod vysokým tlakem se
louhují v horké vodě. Silný kávový extrakt se z velmi vysokých teplot (okolo 100°C)
rychle zchladí na pouhé 4°C. Právě zchlazení má velký podíl na kvalitě budoucí instantní kávy. Následuje další zpracovatelský úkon, a tím je
sušení.
Sušení probíhá
dvěma způsoby, jež se od sebe liší nejen výrobními náklady, ale i výslednou
chutí a vůní vzniklé instantní kávy.
Způsoby sušení:
- Sprejování (káva s označením spray-dried) - rozšířenější, ekonomicky méně náročná metoda, kdy je silný kávový extrakt pod tlakem rozprašován na stěny vyhřívaných bubnů. Během chvilky káva ztrácí vlhkost a usušené částečky padají na dno. Horký vzduch však zbavuje kávu některých charakteristických vlastností a její instantní podoba má slabší chuť a aroma.
- Vymrazování ve vakuu (káva s označením freeze-dried) - ekonomicky značně náročná metoda, při níž kávový extrakt ztrácí vlhkost při velmi nízkých teplotách. Káva má velice intenzivní chuť i aroma.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...