Instantní káva - výroba

Někteří milovníci klasické kávy odmítají nazývat kávou instantní (rozpustnou) kávu. Rozpustná káva však získává každým rokem stále více zákazníků a nahrazuje tak kávu zrnkovou. Lidé po ni často sáhnou jako po jednoduché a rychlé alternativě. Zakoupit ji můžeme v podobě prášku či granulí.

obrázek ke článku Instantní káva - výroba

Rozpustná káva se vyrábí z extraktu kávových zrn. Čerstvá pražená zrna kávovníku se rozemelou a pod vysokým tlakem se louhují v horké vodě. Silný kávový extrakt se z velmi vysokých teplot (okolo 100°C) rychle zchladí na pouhé 4°C. Právě zchlazení má velký podíl na kvalitě budoucí instantní kávy. Následuje další zpracovatelský úkon, a tím je sušení.

Sušení probíhá dvěma způsoby, jež se od sebe liší nejen výrobními náklady, ale i výslednou chutí a vůní vzniklé instantní kávy.

Způsoby sušení:


  • Sprejování (káva s označením spray-dried) - rozšířenější, ekonomicky méně náročná metoda, kdy je silný kávový extrakt pod tlakem rozprašován na stěny vyhřívaných bubnů. Během chvilky káva ztrácí vlhkost a usušené částečky padají na dno. Horký vzduch však zbavuje kávu některých charakteristických vlastností a její instantní podoba má slabší chuť a aroma.
  • Vymrazování ve vakuu (káva s označením freeze-dried) - ekonomicky značně náročná metoda, při níž kávový extrakt ztrácí vlhkost při velmi nízkých teplotách. Káva má velice intenzivní chuť i aroma.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní