Frappé

Ledová káva frappé se s oblibou pije na Balkánském poloostrově, hlavně v Řecku, odkud také pochází. Káva zdomácněla i v mnohých dobrých restauracích u nás, tento osvěžující nápoj přijde vhod hlavně v době parného léta. Nápoj vyniká hustou pěnou, jeho příprava je snadná.

obrázek ke článku Frappé

Ingredience:


  • 3 dcl vody
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička kakaa nebo nastrouhaná hořká čokoláda (dle chuti lze nahradit mletou skořicí)
  • 2 lžičky dobré instantní kávy
  • 3 kostky ledu
  • 3 lžičky smetany do kávy

Postup přípravy:


  • Do vyšší sklenice na ledovou kávu dáme 2 lžičky rozpustné kávy a lžičku cukru. Množství záleží na tom, jak silné kávě dáváme přednost a kolik sladíme.
  • Zalijeme malým množstvím horké vody, stačí jen tolik, aby se v ní káva s cukrem mohla rozpustit.
  • Do zhruba poloviny sklenice dolijeme vychlazenou vodu.
  • Vysokou pěnu našleháme bateriovým šlehačem na nápoje nebo použijeme shaker. Lze nahradit i ručním intenzivním mícháním, ale je to pracné a pěna není tak vysoká.
  • Přidáme několik kostek ledu a zbytek sklenice doplníme smetanou do kávy.
  • Na dozdobení pěny můžeme použít kakaový prášek nebo nastrouhanou čokoládu, případně skořici.
  • Podáváme s brčkem nebo s vysokou lžící.
  • Kávu můžeme vylepšit zmrzlinou nebo šlehačkou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní