Frappé
Ledová káva frappé se s oblibou pije na Balkánském poloostrově, hlavně v Řecku, odkud také pochází. Káva zdomácněla i v mnohých dobrých restauracích u nás, tento osvěžující nápoj přijde vhod hlavně v době parného léta. Nápoj vyniká hustou pěnou, jeho příprava je snadná.
Ingredience:
- 3 dcl vody
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžička kakaa nebo nastrouhaná hořká čokoláda (dle chuti lze nahradit mletou skořicí)
- 2 lžičky dobré instantní kávy
- 3 kostky ledu
- 3 lžičky smetany do kávy
Postup přípravy:
- Do vyšší sklenice na ledovou kávu dáme 2 lžičky rozpustné kávy a lžičku cukru. Množství záleží na tom, jak silné kávě dáváme přednost a kolik sladíme.
- Zalijeme malým množstvím horké vody, stačí jen tolik, aby se v ní káva s cukrem mohla rozpustit.
- Do zhruba poloviny sklenice dolijeme vychlazenou vodu.
- Vysokou pěnu našleháme bateriovým šlehačem na nápoje nebo použijeme shaker. Lze nahradit i ručním intenzivním mícháním, ale je to pracné a pěna není tak vysoká.
- Přidáme několik kostek ledu a zbytek sklenice doplníme smetanou do kávy.
- Na dozdobení pěny můžeme použít kakaový prášek nebo nastrouhanou čokoládu, případně skořici.
- Podáváme s brčkem nebo s vysokou lžící.
- Kávu můžeme vylepšit zmrzlinou nebo šlehačkou.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...