Antioxidanty - polyfenoly - flavonoidy
Polyfenoly, které se nacházejí v rostlinných materiálech, se dělí do různých skupin označovaných jako fenolové kyseliny, flavonoidy, třísloviny, stilbeny a lignany. V lidském těle jsou tyto skupiny různě bioaktivní. Nejvíce z nich jsou lidskému zdraví prospěšné flavonoidy (katechin, epikatechin a procyadininy).
Flavonoidy (bioflavonoidy) jsou rostlinná barviva nacházející se v kůře, slupkách, plodech, semenech, květech, listech a dalších částech rostlin.
Flavonoidy z potravin rostlinného původu, včetně kakaa,
pomáhají zpomalovat proces přirozeného stárnutí a
chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Mají pozitivní vliv především
na cévy, které zpevňují a regenerují.
U flavonoidů, kam řadíme i flavanoly, byla prokázána antioxidační schopnost, která snižuje riziko oxidace
škodlivého (LDL) cholesterolu.
Flavonoidy pomáhají snižovat aktivitu krevních destiček, což umožňuje
volnější průtok krve, čímž se redukuje riziko jejich slepování v krevním řečišti.
Nejsilnější flavonoidy obsahují:
- borůvky
- ostružiny
- maliny
- černý rybíz
- granátové jablko
- červený grapefruit
- lékořice
- kakao
- rajčata
- olivy a olivový olej
- červené víno
Třísloviny (taniny) – rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti. Pomáhají při potížích se
zažíváním a v zastavování krvácení.
Třísloviny se nacházejí v:
- borůvkách
- jahodách
- brusinkách
- trnkách
- granátovém jablku
- černém čaji
- červeném víně
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...