Káva
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost. Díky tomu nás káva dovede probrat po probdělé noci, vylepšit náladu, nastartovat chuťové pohárky, zkrátka doslova postavit na nohy.
Káva se pije už stovky let, její
příprava se neustále
mění a vyvíjí. Bránou kávy do Evropy byla Itálie, kde také po staletí zlepšovali její přípravu. První zrna údajně přivezli
do Evropy v roce 1615 Benátčané. Obliba kávy se rychle rozšířila do všech evropských metropolí. Nad šálkem dobré kávy se již vyřešila spousta problémů, došlo i k významným a nečekaným rozhodnutím.
Pěstování kávovníku bylo dlouho výsadou Arabů, kteří zrna znehodnocovali varem, aby tak zabránili pěstování kávovníku jinde.
V 18. století se Holanďanům podařilo vyvézt zelená kávová zrna, která vysadili ve svých zámořských koloniích (Indie, Cejlon, Jáva) a stali se tak na čas nejvýznamnějším producentem kávy. Později je předčila Brazílie.
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy:
- káva arabica
- káva robusta
Arabika (cca 25% světové produkce kávy) je káva
vyšší kvality, která se pěstuje ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy je tato káva velice
citlivá na teplotu. Osahuje
menší množství kofeinu a široké spektrum delikátních chutí a vůní.
Robusta (cca 75% podíl světové produkce kávy), k největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Indie. Káva má
zemitou a silnou chuť a menší zrna. Jedná se o méně náročnou odrůdu kávovníku, obsahuje dvakrát
větší množství kofeinu než arabika.
Kávu vždy
uchovávejte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. Kávu bychom
neměli sladit bílým cukrem, jenž na sebe váže alkaloidy a způsobuje špatné trávení. Vhodný je
třtinový cukr, který dodá kávě ořechové aroma, zdravou variantou je i oslazení
javorovým sirupem.
I když je nyní ve světě nejpopulárnější pěkně napěněné cappuccino se spoustou mléka, najdou se
i jiné druhy skvělé kávy, které stojí za to ochutnat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...