Káva
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost. Díky tomu nás káva dovede probrat po probdělé noci, vylepšit náladu, nastartovat chuťové pohárky, zkrátka doslova postavit na nohy.
![obrázek ke článku Káva obrázek ke článku Káva](/img_data_arch/1/1289039128cla_kavovnik2.jpg)
Káva se pije už stovky let, její
příprava se neustále
mění a vyvíjí. Bránou kávy do Evropy byla Itálie, kde také po staletí zlepšovali její přípravu. První zrna údajně přivezli
do Evropy v roce 1615 Benátčané. Obliba kávy se rychle rozšířila do všech evropských metropolí. Nad šálkem dobré kávy se již vyřešila spousta problémů, došlo i k významným a nečekaným rozhodnutím.
Pěstování kávovníku bylo dlouho výsadou Arabů, kteří zrna znehodnocovali varem, aby tak zabránili pěstování kávovníku jinde.
V 18. století se Holanďanům podařilo vyvézt zelená kávová zrna, která vysadili ve svých zámořských koloniích (Indie, Cejlon, Jáva) a stali se tak na čas nejvýznamnějším producentem kávy. Později je předčila Brazílie.
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy:
- káva arabica
- káva robusta
Arabika (cca 25% světové produkce kávy) je káva
vyšší kvality, která se pěstuje ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy je tato káva velice
citlivá na teplotu. Osahuje
menší množství kofeinu a široké spektrum delikátních chutí a vůní.
Robusta (cca 75% podíl světové produkce kávy), k největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Indie. Káva má
zemitou a silnou chuť a menší zrna. Jedná se o méně náročnou odrůdu kávovníku, obsahuje dvakrát
větší množství kofeinu než arabika.
Kávu vždy
uchovávejte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. Kávu bychom
neměli sladit bílým cukrem, jenž na sebe váže alkaloidy a způsobuje špatné trávení. Vhodný je
třtinový cukr, který dodá kávě ořechové aroma, zdravou variantou je i oslazení
javorovým sirupem.
I když je nyní ve světě nejpopulárnější pěkně napěněné cappuccino se spoustou mléka, najdou se
i jiné druhy skvělé kávy, které stojí za to ochutnat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...