Nákup, posouzení kvality a skladování surovin pro přípravu dětských pokrmů
Výběru surovin pro přípravu prvních dětských příkrmů a dětských pokrmů je potřeba věnovat větší pozornost, aby nebylo ohroženo zdraví dítěte. Po pečlivém výběru je nutné tyto suroviny i následně dobře skladovat, uchovávat při doporučené teplotě.
Hlavní zásady ohledně surovin pro přípravu dětských pokrmů
Zelenina a ovoce
- Zelenina i ovoce nesmí být povadlé, vybírejte si jen kvalitní čerstvé, kusy bez příznaků možné plísně a hniloby.
- Ideální je bio zelenina a ovoce nebo plody z vlastní zahrádky.
- Zeleninu a ovoce ukládejte vždy do chladu, vhodná je spodní části lednice.
- Pokud je zelenina nebo ovoce zčásti nahnilé, nevykrajujte, ale vyhoďte celý plod, neboť by mohl obsahovat velmi nebezpečné toxiny.
- Při nákupu mražené zeleniny zkontrolujte, zda již nebyla jednou rozmražena. Poznáte to tak, že jsou v sáčku větší zmrzlé kusy, které nejdou při lehkém promnutí v rukou snadno oddělit.
Maso, šunka a vejce
Tyto suroviny je ideální kupovat
v bio kvalitě z pečlivě kontrolovaných chovů, což však není vždy možné.
- Maso, mimo ryb, které se prodávají především mražené, kupujte výhradně chlazené. Jeho rozmrazení a následné zamrazení pouhým okem nepoznáte.
- Chlazené maso by mělo být šťavnaté, nemělo by mít oschlé okraje, mělo by mít přirozenou barvu a příjemně vonět. Při píchnutí do takového masa by se měl důlek velmi rychle vyrovnat, pokud zůstává delší dobu, je to známka staršího masa.
- U šunky (ostatní uzeniny nejsou pro děti vhodné) platí podobná pravidla jako u masa. Je potřeba kontrolovat její čerstvost, především vůni a barvu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...