Vlastnosti vína - vůně
Vůně je jedním z nejdůležitějších znaků při hodnocení jakosti vín. Tvoří ji celá řada těkavých látek, a proto je důležité posuzovat víno při takové teplotě, aby se aromatické látky uvolňovaly za stejných podmínek. Při vnímání vůně vína není dobré spěchat, neboť sebemenší maličkost může ovlivnit konečný dojem z vína. Po čichové analýze získáme informace o odrůdě, typu vína, zemi původu, stáří a hlavně o zdraví vína.
Vůně vína musí být v prvé řadě
čistá, charakteristická pro révové víno, a to i tehdy, jedná-li se pouze o vína konzumní, která nemají charakteristické znaky jakostních odrůdových vín.
Vůně
jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru nebo danému typu známkových vín. Někdy ve vůni objevujeme i odstíny vůní připomínající květiny nebo ovoce (lipový květ, broskve, kopřivy apod.).
Nejkrásnější vůni mají vína vyrobená z
pozdních sklizní, z hroznů napadených plísní Botrytis cinerea a aromatických odrůd vrcholné
lahvové zralosti.
Svěží vůně s odrůdovým charakterem je typická pro
mladá vína.
Starší jakostní vína se vyznačují příjemným kvasným
buketem, který u zralých vín přechází v buket ležácký.
Delším ležením v lahvích se vytváří postupně tzv.
stařinka. Je to příjemná chlebnatá vůně i chuť dodávající buketu vína novou dimenzi.
Nečistá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního,
nečistého kvašení vína.
Vůně
s cizími pachy naznačuje, že se víno dostalo do styku s látkami, které mu tyto pachy předaly. V tomto případě se jedná o
vady vína.
Vůně vína může být:
- Vinná - vystihuje vůni zdravého vína bez odrůdových zvláštností.
- Těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních.
- Jemná - vůně jemně zapadá do harmonie ostatních složek vína.
- Výrazná - vůně výrazně převyšují ostatní složky.
- Lahvová - označení pro druhotné vůně vznikající ležením vína v láhvi.
- Zralá - označení pro směs vůně odrůdové a láhvové, která se vyskytuje u dostatečně sířených vín v období kulminující zralosti láhvového vína.
- Po stařině - vůně připomíná vypečenou chlebovou kůrku. Tvoří se při zrání a stárnutí vín pomalou oxidací aromatických i chuťových látek. Zpočátku je stařina u jakostních vín velmi příjemná a je typická pro starší ročníky vín, avšak silná nepříjemná stařina značí, že je víno přestárlé a jeho jakost klesá.
- Odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu vína.
- Muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu (např. Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver, Tamjanka).
- Kopřivová - typická pro odrůdu Sauvignon (někdy připomíná i černá rybíz).
- Lipová - vzniká u Veltlínského zeleného ze sprašové půdy, u Ryzlinku rýnského z lehčích půd.
- Botrytidová - objevuje se po napadení hroznů plísní šedou.
- Vanilková - typická pro mladá, ale zralá vína Rulandského červeného.
- Broskvová - u odrůdy Müller-Thurgau, někdy i u odrůdy Sauvignon.
- Cizí - neodpovídá označení na etiketě nebo je vínu zcela cizí.
- Vadná - vzniká nemocí nebo vadou vína (mléčná vůně po biologickém odbourávání kyselin apod.).
- Po korku - palčivá vůně i chuť vzniklá vyluhováním tříslovin z korkové zátky, případně způsobená plesnivěním korkové zátky.
- Po sudu (sudovina) - vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
- Pelargoniová - vzniká při stárnutí vín ošetřených kyselinou sorbovou, která byla použita jako konzervační prostředek k zábraně druhotných kvašení vín se zbytkem cukru.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...