Degustace vín pomocí zrakových vjemů
Pomocí zraku hodnotíme u vín jejich čirost, barvu a viskozitu.
Čirost vína
Hodnotí se
jako první, neboť víno by mělo být
čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Pokud víno
není čiré, bývá to zpravidla předzvěst nějakého problému ve víně. Pokud se u tichého vína objeví
řetízek bublinek kysličníku uhličitého, může to být známka
rozkvašení vína. Výjimkou jsou některá mladá vína, která jsou někdy stáčena ještě s mírným obsahem CO2 z primárního kvašení.
Barva vína
Je velmi důležitá, závisí na
odrůdě vína,
ročníku,
stupni vyzrálosti a metodě zpracování hroznů. Slabá barva může signalizovat příliš vysoký obsah kysličníku siřičitého a naopak nahnědlé tóny oxidaci vína.
Barva vína se může pohybovat u:
- bílých vín - od téměř bezbarvé, světle žluté, žluto zelenkavé, slámově žluté, zlatavé až po jantarově žlutou a zlatavě měděné tóny
- růžových vín - od světle růžové, lososově růžové až k sytě cibulově žluté barvě
- červených vín – od sytě růžové, nafialovělé, třešňově červené, oranžově červené až po červeno hnědé tóny
Viskozita vína
Viskozita (přilnavost) vína, kterou poznáte na vnitřní straně sklenice po zakroužení vínem, je také důležitá.
Závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...