Sklenice a správná teplota vína při degustaci


Sklenice při degustaci


Obecně lze na degustaci vína použít kvalitní sklenice na stopce tvaru vejce nebo tulipánu o objemu cca 25 cl (u bílých vín) nebo cca 35 cl (u červených) vín. Není třeba se bát i větších sklenic, zvláště u plných, vyzrálých červených vín. Víno se nalévá přibližně do jedné třetiny sklenice.

Teplota vína při degustaci


Správná teplota vína je jedním ze základních předpokladů pro degustaci vína. Je třeba počítat i s tím, že víno se po nalití do sklenic, které mají pokojovou teplotu, oteplí o 1 - 2 °C.

Láhev je vhodné otevřít několik desítek minut před vlastní degustací, platí zejména u červených vín. U starších, plných červených vín je vhodné provést dekantaci.

Druh vína Doporučená teplota při podávání Doporučená teplota při konzumaci
Šumivá a šampaňská 5°C 7 – 9°C
Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů 7°C 9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná 8°C 10 – 12°C
Velká silná bílá vína 8 - 10°C 10 – 12°C
Elegantní červená vína 10 - 12°C 12 – 14°C
Velká těžká červená vína 12 - 13°C 14 – 15°C
Červená vína s bohatým obsahem taninu 15 - 17°C 18 – 20°C
Stará likérová vína 10 - 12°C 13 – 15°C


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní