Sklenice a správná teplota vína při degustaci
Sklenice při degustaci
Obecně lze na degustaci vína použít kvalitní
sklenice na stopce tvaru vejce nebo tulipánu
o objemu cca 25 cl (u bílých vín) nebo cca 35 cl (u červených) vín. Není třeba se bát i větších sklenic, zvláště u plných, vyzrálých červených vín. Víno se nalévá přibližně
do jedné třetiny sklenice.
Teplota vína při degustaci
Správná teplota vína je jedním ze základních předpokladů pro degustaci vína. Je třeba počítat i s tím, že víno se
po nalití do sklenic, které mají pokojovou teplotu, oteplí o 1 - 2 °C.
Láhev je vhodné
otevřít několik desítek minut
před vlastní degustací, platí zejména u červených vín. U starších, plných červených vín je vhodné
provést dekantaci.
Druh vína |
Doporučená teplota při podávání |
Doporučená teplota při konzumaci |
Šumivá a šampaňská |
5°C |
7 – 9°C |
Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů |
7°C |
9 – 11°C |
Mladá červená, lehká a ovocná |
8°C |
10 – 12°C |
Velká silná bílá vína |
8 - 10°C |
10 – 12°C |
Elegantní červená vína |
10 - 12°C |
12 – 14°C |
Velká těžká červená vína |
12 - 13°C |
14 – 15°C |
Červená vína s bohatým obsahem taninu |
15 - 17°C |
18 – 20°C |
Stará likérová vína |
10 - 12°C |
13 – 15°C |
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...