Degustace vína pomocí čichových vjemů
Čich je zřejmě nejdůležitějším smyslem při hodnocení vína. Čichový vjem je jak přímý (při vdechování vůně vína nosem), tak retronosální (vjem vína, který se do nosu dostává po ochutnání v ústech spojnicí mezi patrem a nosní dutinou).
Pro uvolňování vůně vína je důležitá
vnitřní plocha a tvar sklenice. Přičichněte ke sklenici jak po nalití vína
v klidu a potom sklenicí
zakružte, aby se víno rozlilo po vnitřní stěně sklenice, a přičichněte znovu.
Vůně vína se dělí na:
- primární aroma - pocházející z hroznů (ovocné, rostlinné, květinové, kořenité, minerální tóny),
- sekundární vůni - pocházející z fermentace, které závisí na druhu kvasinek a podmínkách při kvašení (kvasné a mléčné tóny) a
- terciální vůni - vznikající při vyzrávání vína v sudu nebo v láhvi (džemové, kouřové, živočišné, kořenité až chemické tóny).
U vůně vína rozlišujeme její:
- intenzitu
- čistotu - přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů, např. vysoký obsah SO2, oxidační tóny a různé nežádoucí pachy z případné vady či choroby vína nebo pachuť po korku
- kvalitu - obsah a harmonii příjemných a typických vůní vína
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...