Rozdělení vín podle zbytkového cukru a cukernatosti
Vína se od sebe liší nejen svojí vůní, čistotou, barvou, ale také obsahem zbytkového cukru.
Podle obsahu zbytkového cukru rozdělujeme bílá vína na:
- suchá - 0 až 4 g/l
- polosuchá- 4 až 12 g/l
- polosladká - 12 až 50 g/I
- sladká - nad 50 g/l
Podle obsahu zbytkového cukru rozdělujeme červená vína na:
- suchá - 0 až 4 g/l
- ostatní - nad 4 g/l
Rozdělení vín v ČR dle cukernatosti hroznů při sběru:
- stolní víno - 11°NM
- zemské víno - 14°NM
- jakostní víno - 15°NM
Přívlastková vína začínají na cukernatosti
nejméně 19°NM.
Podle cukernatosti použitých hroznů a dalších aspektů rozlišujeme tyto přívlastky:
- kabinet - 19°NM
- pozdní sběr - 21°NM
- výběr z hroznů - 24°NM
- výběr z bobulí - 27°NM
- výběr z cibéb - 32°NM
Dále pak rozlišujeme:
- ledové víno - 27°NM
- slámové víno - 27°NM
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...