Hřebíček – proti bolestem zubů a paradontóze

Hřebíček je pro své výrazné aroma a vynikají chuť součástí mnoha směsí (např. kari koření, perníkové koření). Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže, omáček a masa, přidává se do cukroví, nakládaného ovoce, marmelád, kompotů, ale i do nápojů (svařené víno, punč). Dají se z něho připravit éterické oleje a tinktury, které mají léčebné a hygienické účinky.

Hřebíčková tinktura - boj s paradontózou a zubním kazem


Hřebíček působí velmi příznivě při ošetření i jako účinná prevence zubního kazu a paradontózy. Má vynikající hygienické a dezinfekční účinky, působí jako osvěžovač vzduchu v ústní dutině. Pro tyto účely se výborně hodí hřebíčková tinktura nebo éterický hřebíčkový olej.

Hřebíčková tinktura


Ingredience:


  • 10 g hřebíčku
  • polovinu větší skořice vcelku
  • 0,5 l lihu (min. 60%)

Postup přípravy:


  • Koření naložíme do lihu a necháme nejméně 14 dní v uzavřené nádobě na teplém místě louhovat.
  • Následně přecedíme a nalijeme do tmavé láhve, dobře uzavřeme.
  • Tinkturou si pravidelně, alespoň 2 x denně nejen vyplachujeme, ale i masírujeme dásně.

Hřebíčkový olej


Ve zdravé výživě či lékárně lze zakoupit již hotový hřebíčkový olej.

Hřebíčkový olej pomáhá:


  • při bolestech zubů
  • v boji s bakteriemi a paradontózou
  • na afty
  • proti zvracení
  • při plynatosti, nadýmání a křečích
  • při kožních zánětech a akné
  • jako repelent – odpuzuje hmyz
  • snižovat hladinu krevního cukru
  • k uklidnění a uvolnění – hodí se do aromalamp

Způsob užití při bolestech zubů:


  • 1 kapku oleje aplikujeme do okolí bolestivého zubu nebo olejíček kápneme na kousek navlhčené vaty, kterou následně několikrát denně potíráme bolavý zub, vatičku můžeme i na zub vložit.
  • 5 kapek oleje dáme do 0,1 l vody, zamícháme. Ústní dutinu vyplachujeme několikrát denně.

Způsob užití při paradontóze:


  • Zuby si nejprve důkladně vyčistíme kartáčkem na zuby a pastou.
  • Na postižená místa rozetřeme 1 – 2 kapky oleje, dásně důkladně promasírujeme.
  • Ošetřujeme 2 – 3 krát denně.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní