Hořčík (Magnezium, Mg)

Hořčík je minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, nervů a celé řady enzymů. Nalézá se v kostech i buňkách těla. Podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, čímž ovlivňuje elektrickou potenci membrán, buněk, nervů i všech tělesných tkání (hlavně svalových a nervových). Bez hořčíku nemůže být zdravý nervový systém.

obrázek ke článku Hořčík (Magnezium, Mg)

Hořčík zastává důležitou roli v metabolismu sacharidů, tuků, nukleových kyselin, bílkovin a procesech tvorby a využití energie. Hořčík je také nutný k zajištění rovnováhy a iontové výměny vápníku, sodíku, draslíku a fosforu, dále též k využití vitamínu C.

Tento minerál se podílí na udržení dobrého psychického stavu, uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Zlepšuje paměť a duševní výkonnost, má vliv na srážlivost krve, normalizuje krevní oběh a svalovou činnost srdce. Pomáhá odstraňovat svalové křeče a migrenózní bolesti hlavy. Jeho účinky ocení ženy při zmírnění premenstruačních a menstruačních potíží. Preventivně působí proti tvorbě ledvinových a žlučových kamenů, potlačuje negativní účinky soli a vápníku.

Společně s vápníkem je hořčík nutný pro zdravé kosti (včetně hojení zlomenin a předcházení osteoporózy), zuby a svaly, zabraňuje kornatění tepen a vzniku žilních uzávěrů, normalizuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje obranyschopnost organizmu vůči infekcím.

Vhodné je uplatnění hořčíku i jako podpůrný preparát při léčbě astma, cukrovky, skleróze multiplex a rakoviny mléčné žlázy. Pomáhá při poruchách trávení, zpomaluje stárnutí.

Přírodní zdroje hořčíku:


  • celozrnné obiloviny a pečivo
  • luštěniny
  • listová zelenina
  • brambory
  • ovoce
  • olejnatá semena a jádra (např. lískové oříšky, mandle)
  • sojové boby
  • pohanka
  • tvrdá pitná voda

Příznaky nedostatku hořčíku:


  • svalové křeče, třes
  • špatný růst a vývoj kostí
  • časté zlomeniny, osteoporóza
  • poruchy nervového systému - podrážděnost, napětí, přecitlivělost vůči hluku
  • poruchy vidění
  • úzkost
  • syndrom karpálního tunelu
  • únava, tělesná slabost
  • stres, napětí
  • nervozita až hysterie
  • zastřené myšlení, dezorientace, halucinace
  • migréna
  • nespavost
  • pálení žáhy
  • záškuby
  • nepravidelný tep
  • zvýšený krevní tlak
  • poškození cévních stěn
  • zvýšená hladina tuků v krvi
  • žaludeční vředy
  • premenstruační syndrom (PMS) a menstruační bolesti
  • srdeční arytmie
  • poruchy oběhového systému
  • padání vlasů a lámavost nehtů
  • časté noční pomočování u dětí
  • citlivost při změně počasí, kdy dochází k bolestem kloubů, zubů a dásní

Pokud se domníváte, že máte nedostatek hořčíku, především jestli vás trápí výše uvedené obtíže, můžete hořčík doplnit pomocí některého z nabízených potravinových doplňků.

Doporučujeme však poradit se vždy o užívání hořčíku předem s lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním srdce, ledvin nebo Parkinsonovou chorobou.

V dnešní době, kdy je prováděno umělé hnojení půdy, nejsou rostliny schopny hořčík vstřebat. Proto jeho příjem z rostlin rapidně klesá. Jeho denní potřeba je 200 – 300 mg, vstřebání hořčíku snižuje alkohol a kouření.

Těhotné ženy a kojící matky, stejně jako ženy užívající antikoncepční prostředky nebo preparáty obsahující estrogeny, by měly zvýšit příjem hořčíku. Vzhledem k tomu, že hořčík hraje důležitou roli při přeměně krevního cukru na energii, je většinou nezbytný i pro sportovce.

Při nedostatku hořčíku odchází z těla močí mnoho vápníku, což má vliv i na tvorbu ledvinových kamenů. Aby nedocházelo ke zvápenatění srdečního svalu je důležité podávat hořčík s vápníkem v poměru 1:2, a to společně s vitamínem E a A.

Denní doporučená dávka hořčíku:


  • děti 1 - 3 roky 40 – 80 mg
  • děti 4 – 6 let 120 mg
  • děti 7 – 10 let 170 mg
  • mladiství a dospělí muži 270 – 400 mg
  • mladistvé a dospělé ženy 280 - 300 mg
  • těhotné ženy 320 mg - podávat pouze do 36. tt, neboť v pozdějším stádiu těhotenství by mohly vyšší dávky hořčíku negativním způsobem ovlivnit dítě (snížení variability srdeční akce plodu a dechové aktivity novorozence). U matky by předávkování magnéziem mohlo způsobit letargii, plicní edém a útlum dýchání.

Nedoporučuje se konzumace příliš velkých dávek hořčíku (více než 1000 mg denně) po delší dobu.

Pokud přípravek s obsahem hořčíku užíváme během jídla, může dojít k nedostatečnému trávení, neboť hořčík váže žaludeční kyselinu chlorovodíkovou. Proto by měl být hořčík užíván mezi jídly.

Projevy předávkování hořčíkem:


  • průjmy
  • zástava střevních pohybů
  • porucha srdečního rytmu až smrt

Běžně k předávkování hořčíkem nedochází, výše popsané důsledky by nastaly po požití velkého množství hořčíku najednou.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Hořčík (Magnezium, Mg)


(c) Naše výživa, 2010-2016 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní