Těstoviny Lasagne - široké nudle

Lasagne jsou italské široké a dlouhé obdélníkové pláty těstovin, které bývají ochucené i barvené, například špenátové lasagne. Jsou vhodné pro zapékání s různými omáčkami, nádivkami, masovým ragú a dalšími surovinami. Nejčastěji se lasagne připravují naslano. Oblíbené jsou s boloňskou omáčkou, ale i jako vegetariánské (zeleninové, houbové). Hotové se obvykle sypou sýrem. Vynikající je i sladká kombinace s nádivkou z tvarohu, skořice a rozinek prokládaná strouhanými jablky, něco na způsob žemlovky.

obrázek ke článku Těstoviny Lasagne - široké nudle

I když si Italové stojí za svým a lasagne označují jako jednoznačně jejich nápad, historici zjistili, že velmi podobnou recepturu měly "loseyns", jež se podávaly i na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14 století. Recept na ně byl zaznamenán v první kuchařce sepsané v Anglickém království. Předchůdcem lasagní by mohl být i pokrm "langkake" oblíbený za časů Vikingů.

Přestože je dnes na trhu k dostání velké množství sušených či předvařených plátků lasagne, možná právě vás zaujme recept na jejich domácí přípravu.

Lasagne - domácí příprava


Ingredience na každých 100 gramů hladké mouky:


  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička oleje
  • špetka soli
  • voda

Postup přípravy:


  • Veškeré suroviny musíme důkladně propracovat rukama nebo v hnětači, aby nám vzniklo vláčné těsto.
  • Pokud je konzistence tužší, přidáme trochu vody.
  • Vláčnou hmotu necháme půl hodiny odpočinout.
  • Těsto do tenka rozválíme.
  • Pomocí rádla na těsto krájíme obdélníky o velikosti zapékací, nejlépe obdélníkové, formy.
  • Hotové lasagne nevaříme, ale vkládáme je do zapékací formy, kterou si vymažeme máslem.
  • Prokládáme náplněmi podle vlastní chuti.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní