Pórek (pór)

Pórek, který má oficiální název pór (Allium porrum), je velmi stará zelenina, která patří mezi cibuloviny, i když nemá tak typický tvar, jako cibule a česnek. Nad cibulovitým podzemním stonkem vytváří velmi bohatou růžici plochých listů. Tato užitková zelenina s ostřejší chutí obsahuje řadu minerálních látek, vitamínů, esenciálních látek a biologicky vysoce hodnotné bílkoviny. Je to vlastně hodně přerostlý česnek, který má svoji typickou vůni a šťavnatost. Pórek pochází z Asie, pro svoje léčebné schopnosti byl využíván již v antickém Řecku a Římě.

obrázek ke článku Pórek (pór)

Svou sílu pórek v přírodě dlouze čerpá, roste až 150 dní. Pěstuje se jako jednoletá nebo dvouletá rostlina. Jeho zelená část obsahuje 2x více vitamínů než bílá, což je důvod, proč by se měly konzumovat rovněž jeho listy. To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke spotřebě za syrova. Tato lahůdková zelenina pěstovaná ve sklenících připomíná trochu jarní cibulku, od níž se však liší plochými listy. Také chuť a vůně jsou v porovnání s cibulí kuchyňskou jemnější.

Na našem trhu je čerstvý pórek k dostání po celý rok. Kromě tuzemské produkce se rovněž dováží. Sortiment póru je široký, jen u nás je registrováno přes 20 odrůd.

Základní členění póru:


  • zimní – mohutnější, odolný vůči mrazům hluboko pod nulou, zužitkuje se z něho menší část než z odrůdy letní, může se sklízet po celou zimu
  • jarní, letní, podzimní – určený ke krátkodobé spotřebě, tento druh využívá hlavně velkovýroba do mrazírenských zeleninových směsí

Pórek obsahuje:


  • Karoten
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Železo (Fe)
  • Draslík (K)
  • Fosfor (P) - výrazně povzbuzuje činnost mozku, působí i proti změnám cév způsobených věkem
  • Selen (Se)
  • Mangan (Mn)
  • Sirnaté silice

Vliv pórku na naše zdraví


  • Diuretické účinky – močopudný, odvodňuje (vhodný pro revmatiky a lidi trpící dnou).
  • Podporuje trávení - pomáhá pří nadýmání a zácpě, odstraňuje nechutenství.
  • Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku.
  • Zvyšuje výkon žlučníku a jater, působí proti vzniku žlučových kamenů.
  • Čistí žaludek a střeva – obsahuje hodně vlákniny, má blahodárný vliv na střevní peristaltiku.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Podporuje mozkovou a srdeční činnost.
  • Chrání srdce a artérie proti arterioskleróze a vysokému krevnímu tlaku.
  • Působí jako antioxidant - regeneruje a omlazuje.
  • Podporuje prokrvování tkání.
  • Preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tuky.
  • Podporuje tvorbu vazivových tkání.
  • Posiluje imunitní systém.

Při nákupu pórku dbejte, aby byly špičky listů čerstvé a pevné. Nesmí se skladovat pomačkaný, protože by začal hnít. Ukládejte do chladničky, kde v zeleninovém oddílu vydrží minimálně celý týden.

Užití pórku v kuchyni je rozmanité, patří k univerzálním typům zeleniny. Dá se využít při všech způsobech kuchyňské úpravy pokrmů. Třebaže je chuťově méně výrazný i aromatičtější než jeho příbuzná cibule, také u něj nutno uvážit, kdy se má do připravovaného jídla přidat. Množství pórku by nemělo přesahovat množství hlavní suroviny a překrývat tak její chuť.

Pórek můžete vařit ve vodě nebo v páře, zapékat, dusit společně s další zeleninou, přidat do polévek. Do polévek a omáček ho krájejte na kolečka, jako samostatný pokrm ho upravujte porcovaný na špalíčky. Fungují na něj všechny recepty pro úpravu chřestu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Pórek (pór)


(c) Naše výživa, 2010-2016 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní