Těstoviny Farfalle - mašličky

Farfalle jsou italské těstoviny malé velikosti ve tvaru motýlků (mašliček) z tvrdé pšenice. Název je odvozen od italského slova Farfalla (motýl). Vznik těchto těstovin se datuje až do roku 1500 do Lombardie a Emilie-Romagna v severní Itálii. Farfalle mají vroubkované či zvlněné okraje, uprostřed jsou stisknuté, čímž připomínají motýlky nebo mašličky. Vyrábějí se v několika velikostech, větší farfalle jsou známé jako farfallone, miniaturní verze pod názvem farfalline.

obrázek ke článku Těstoviny Farfalle - mašličky

Větší mašličky se používají jako přílohová těstovina, jsou vhodné pro smetanové a rajské omáčky, ale i do salátu.

Menší tvary se hodí jako polévková zavářka.

Farfalle s omáčkou z brokolice a Nivy


Ingredience:


  • 1 balení těstovin farfalle
  • olivový olej
  • 2 menší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 200 g brokolice
  • 100 g sýru typu Niva
  • 1 smetana na šlehání
  • hotová světlá jíška
  • muškátový oříšek nebo květ
  • pepř
  • zelená petrželka
  • kousek uzeniny (např. šunka od kosti), není nutné

Postup přípravy:


  • Cibuli a česnek oloupeme a společně s uzeninou nakrájíme najemno.
  • Brokolici omyjeme a růžičky bez košťálu nakrájíme.
  • Na olivovém oleji necháme na pánvi zesklovatět nejprve cibuli, dále přidáme česnek, uzeninu a brokolici.
  • Chvíli restujeme a následně podlijeme malým množstvím vody.
  • Přidáme nastrouhanou Nivu a smetanu (šlehačku), krátce povaříme.
  • Aby omáčka nebyla řídká, můžeme ji zahustit trochou instantní jíšky.
  • Okořeníme muškátem, pepřem a zelenou petrželkou.
  • Těstoviny uvaříme dle doporučení výrobce a můžeme servírovat.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Těstoviny Farfalle - mašličky


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní