Mateřské mléko

Mateřské mléko je zdrojem složek nezbytných pro zdravý růst a vývoj dítěte. Obsahuje bílkoviny, cukry, vitamíny a minerální látky. To vše ve vyváženém poměru. Mateřské mléko se svým složením mění podle potřeb dítěte, pro něž je určeno.

obrázek ke článku Mateřské mléko

Mezi prvním a pátým dnem po porodu se v prsou ženy tvoří mlezivo. Je ho docela málo, je husté a zbarvené do žluta. Mlezivo prsy produkují až do doby než se v nich vytvoří "mléko přechodové".

Přibližně od třetího až osmého týdne vzniká v prsech matky „zralé mateřské mléko“. Mateřské mléko je ráno tučnější než večer. Důvodem je, aby si večer, během spánku organismus a žaludek odpočinul.

Mateřské mléko je výhradním zdrojem tekutin, který dítěti postačí zhruba do 6. měsíce věku. Podávání čajů a ovocných šťáv v tomto věku dítěte nemá opodstatnění, jestliže dítě dostatečně močí, je dobře hydratované či nemá zvýšenou potřebu spotřebu tekutin. V případě, že dítěti budeme podávat tekutinu, musí se jednat výhradně o kojeneckou převařenou vodu.

Složení mateřského mléka:


Hodnoty zralého mateřského mléka se často mění, protože mléko se přizpůsobuje potřebám každého dítěte, což je oproti umělému mléku veliká výhoda.

Jestliže dítě pije málo, prsy začnou produkovat méně mléka, ale s větším obsahem tuku, aby byly potřeby dítěte uspokojeny. Stejně je tomu i naopak. Když dítě pije hodně, tvoří se více mateřského mléka, ale s nižším obsahem tuku.

Mateřské mléko obsahuje:


  • Bílkoviny, které jsou v mateřském mléce zastoupeny ve stravitelnější formě pro dítě než v kravském mléce. Proto mají kojené děti častěji hlad, méně však zatěžují ledviny. V mateřském mléce je 0,9 až 1,2 g/100ml bílkovin. Bílkoviny jsou nepostradatelné pro zdravý růst organismu, zejména však tkání. Bílkoviny mateřského mléka jsou obecně pro kojené děti dokonale využitelné. Důkazem toho je, že plně kojené dítě nemusí často mít i několik dní stolici, protože mu nezbývá nic, co by bylo třeba vyloučit.
  • Tuky jsou zdrojem energie. Mateřské mléko obsahuje více nenasycených mastných kyselin a to zhruba 57% a nasycených mastných kyselin 42%. Jsou závislé na stravě matky. Tuky obsahují více cholesterolu, který dítě potřebuje na stavbu buněčných membrán, pro tvorbu hormonů, vývoj mozku a produkci trávících šťáv. Tuky uspokojují energetickou potřebu organismu zhruba z 50%. Ve 100 ml mateřského mléka je obsaženo přibližně 3,5 g tuku. Je vědecky dokázáno, že děti, které jsou kojené delší dobu, jsou v dospělém věku postihovány srdečními onemocněními méně než ostatní.
  • Sacharidy, též glycidy, nepřesně cukry. Sacharidů je v mateřském mléce téměř dvakrát více, než v mléce kravském. Sacharidy usnadňují vstřebávání železa a vápníku, podporují správnou funkci centrální nervové soustavy, pomáhají chránit organismus dítěte před infekcemi, toxiny a viry. Sacharidy představují 40% energetické hodnoty mateřského mléka. Jsou zodpovědné za kyselé pH stolice dítěte. Jestliže je v mateřském mléce velký obsah cukrů, může to urychlovat střevní peristaltiku dítěte a tak vznikají typické kyselé stolice s nadýmáním. Malé množství cukrů se uvolňuje i močí, z čehož vyplývá, že působí celkově i protizánětlivě.
  • Minerální látky jsou v mateřském mléce obsaženy v malém množství. Důvodem je, aby se příliš nezatěžovaly ledviny dítěte. Mateřské mléko obsahuje Sodík, Fosfor, stopové prvky, Jod, Železo.

Je důležité, aby železo bylo v těle matky zastoupeno v potřebném množství v období gravidity i během kojení. Pro správný psychomotorický vývoj dítěte je nutné i dostatečné množství jódu, které ovlivňuje i IQ dítěte.

Výživa kojící matky:


Ženy, které kojí, by si měly dávat pozor na to, co jedí a pijí.

Mléko žen kuřaček obsahuje nikotin, který snižuje tvorbu mléka a nepříznivě ovlivňuje chování a vývoj dítěte.

Pije-li žena mnoho kávy, obsahuje mléko kofein, který u dítěte vyvolává zažívací potíže a neklid.

Malé množství alkoholu neškodí, ale ani neprospívá. Jestliže vašemu děťátku chcete dát opravdu to nejlepší, snažte se těchto zlozvyků vyvarovat.

Kojící žena by měla dodržovat určité zásady správné výživy. Rozhodující není množství spotřebované stravy, ale její kvalita. Žena by se měla vyvarovat potravin, které by mohly vyvolávat plynatost spojenou s bolestmi bříška. Nadměrné množství tekutin nemá rovněž na tvorbu mateřského mléka pozitivní účinek. Během kojení se nedoporučuje držet dietní programy, je-li to však pro ženu z nějakého důvodu nutné, měla by se vždy předem poradit s lékařem.

Také některé léky přecházejí do mateřského mléka. Samy se tedy nic neordinujte, vždy se poraďte s lékařem, kterého upozorněte na to, že kojíte!! Ten vám pomůže najít vhodný lék, aniž byste musela přestat kojit. Většina antibiotik či léků proti bolesti hlavy a teplotě v přiměřené dávce nevadí.

Při běžných onemocněních, jako je třeba průjem nebo chřipka, není nutné kojení přerušit. Nemusíte mít obavy, kojené dítě neonemocní vůbec, nebo jen lehce, protože dostane protilátky v mléce ihned, jak se objeví v krvi matky.

Obsah jednotlivých složek v mateřském mléku


100 ml mléka obsahujeMlezivoPřechodné mlékoZralé mléko
Bílkoviny2,7 g1,6 g1,2 g
Tuky2,0 g3,0 g3,5 g
Sacharidy5,7 g6,4 g7,0 g
Minerální soli0,31 g0,26g0,2 g
Energetická hodnota240 g260 g280 g



Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Mateřské mléko


(c) Naše výživa, 2010-2016 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní