Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris) patří mezi nejrozšířenější druhy pěstovaných řep, je to dvouletá rostlina příbuzná cukrové řepě. Patří mezi kořenovou zeleninu z čeledi amarantovitých. Konzumuje se hlavně její podzemní část (bulva), která se před jídlem povaří. Dají se však konzumovat i zelené listy, které mají po úpravě chuť podobnou špenátu. Červená řepa pochází ze severního pobřeží Středozemního moře, byla známa již ve starověku. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu chutného boršče a v USA. Je to bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, které brání vzniku rakovinného bujení. Je doporučována nejen jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu.

obrázek ke článku Červená řepa

Pro své léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen bulvu, zužitkovat se dají i její listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku.

I když existují rozmanité typy řepy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy červené.

Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk.

Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu.

močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu.

Červená řepa obsahuje:


  • Betain – rostlinné pigmenty a bílkovina, která brání rozvoji kornatění tepen, působí protiskleroticky, chrání a podporuje činnost jater. Toto jedinečné přírodní cytostatikum pomáhá likvidovat i rakovinné bujení a některé druhy leukémií.
  • Betanin - barvivo červené řepy, rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic, je prospěšné proti vysokému tlaku krve. Tato látka má i bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení. Toto barvivo způsobuje neškodné zbarvení moči do červena.
  • Křemík (Si) - látka potřebná pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže. Dále prospívá vazům, kostem, cévám a mozku, odvádí z těla jedovatý hliník.
  • Betakarotén
  • Vitamin B1, B2, B9 (kyselinu listovou)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Draslík (K) – nemoci srdce, krevní oběh, vysoký krevní tlak
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Železo (Fe)
  • Křemík (Si) - posiluje kosti, cévy i kůži
  • Měď (Cu)
  • Sodík (Na)
  • Jód (J)
  • Selen (Se)
  • Mangan (Mn)
  • Fluor (F)
  • Kobalt (Co)
  • Lithium (Li)
  • Stopové prvky - rubidium a cezium
  • Mnoho Pektinu - podporuje trávení, vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek.
  • Vyšší množství bílkovin s cennými amino-kyselinami prospívajícími metabolismu mozku.
  • Velké množství cukru (sacharózy) – pozor na velké dávky u diabetiků.
  • Menší množství kyseliny šťavelové - pozor u nemocných s močovými kameny.
  • Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.

Červená řepa působí na naše tělo nejen zevnitř, ale i zvenčí. Je významným prostředkem k udržení zdraví i krásy. Látky obsažné v řepě nám pomohou uchovat si pružnou pleť a mladistvý vzhled naší pokožky. Nehty budou pevné, vlasy lesklé a silné.

Pozitivní vliv červené řepy na naše orgány a zdraví:


  • cévy
  • tvorba červených krvinek
  • okysličování buněk
  • trávicí ústrojí, peristaltika střev
  • podpora produkce trávících šťáv v žaludku
  • podpora činnosti žlučníku a jater, která zároveň i čistí
  • vlasy
  • nehty
  • pleť a pokožka
  • mozek
  • nervy
  • vazy
  • kosti
  • zrak
  • infekce
  • imunita
  • arterioskleróza
  • nemoci srdce, infarkt
  • močové cesty
  • žlučové kameny
  • zácpa
  • snižení krevního cholesterolu
  • vysoký krevní tlak
  • léčba rakoviny, prevence nádorových onemocnění
  • revmatické problémy
  • chudokrevnost
  • regenerace organismu
  • odstranění jedovatých látek z těla
  • podporuje růst nových tkání
  • plodnost/vývoj plodu

Podle některých studií dlouhodobé pití šťávy z červené řepy rozpouští kameny žlučového měchýře a tromby.

Pokrmy z červené řepy zlepšují trávení a mají blahodárný vliv na celý organismus. Z výživového hlediska je vařená řepa cennější než syrová.

Z řepy odkrojíme listy a kořen, bulvu důkladně omyjeme, vaříme ji ve slané vodě doměkka, ale aby byla pevná na skus. Během vaření můžeme tvrdost vyzkoušet špejlí. Podle velikosti bulvy vaříme řepu asi 30 - 50 minut. Vodu slijeme a bulvu ihned oloupeme. Řepu lze použít pro teplou i studenou kuchyni.

Konzumovat lze i syrovou řepu, kterou můžeme najemno nastrouhat do různých zeleninových salátů nebo z ní připravit zdraví prospěšnou šťávu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Červená řepa


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní