Mascarpone - čerstvý sýr ze smetany

Mascarpone je italský nesolený krémový sýr (smetanový krém). Tento bílý měkký sýr voní po smetaně. Pochází z Lombardie, dnes se však vyrábí po celé Itálii. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Vyrábí se ze smetany kravského mléka působením kyseliny vinné, aniž by se odstraňovala syrovátka. Má vysoký obsah mléčného cukru, laktózy, proto je nasládlý a velmi jemný. Mascarpone se rychle kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr je nutné skladovat odděleně, neboť do sebe lehce absorbuje příchuť jiného jídla.

obrázek ke článku Mascarpone - čerstvý sýr ze smetany

Sýr Mascarpone s báječnou chutí se často používá pro přípravu sladkostí, nejznámější je tiramisu, zjemňování polévek a omáček, chutný je i jako doplněk k těstovinám. Výborně se hodí ke sladkým a polosladkým vínům.

Dnes se již dá Mascarpone běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá, takže si jej můžeme připravit i doma.

Domácí recept na výrobu Mascarpone


Ingredience:


  • 1 litr smetany
  • 5 ml kyseliny citrónové (nebo odpovídající množství citrónové šťávy)

Postup přípravy:


  • Smetanu zahřejeme na zhruba 90°C a přidáme kyselinu citrónovou.
  • Pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí.
  • Následně necháme směs odkapat přes utěrku.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní