Celkovou
zvýšenou potřebu vitamínů, minerálů a všech potřebných živin by měla v těhotenství
zajišťovat dobře vyvážená strava. Bohužel tomu tak ve většině případů není. Aby tedy nedocházelo k deficitu těchto látek a
plod se mohl zdárně vyvíjet, jsou na trhu k dostání
vyvážené doplňky stravy, které jsou přímo určené
pro těhotné ženy, ale i ženy, jež
těhotenství teprve plánují.
Zácpa
Zácpa je v těhotenství nejen
nepříjemná, ale může být i velmi
nebezpečná, protože střeva následně dráždí dělohu. Těhotné ženy by tedy měly vzhledem k možným trávicím problémům
jíst vícekrát denně. Neznamená to, že by se měly přejídat, ale
denní přísun potravin je třeba rozdělit do
několika menších porcí.
Je dobré dbát na pravidelnou stolici,
nepříjemné zácpě lze předcházet. Pro správnou funkci střev je vhodné zařadit do jídelníčku
dostatek vlákniny. Některým těhotným ženám však způsobuje nadměrné množství vlákniny
nadýmání. Zvláště těm, jež na dostatečnou konzumaci vlákniny nebyly zvyklé. Vláknina se v těchto případech zařazuje do jídelníčku jen pozvolna. Čerstvé pečivo a luštěniny je dobré omezit (nejméně nadýmavá je červená čočka),
vhodná je zelenina (pozor však na cibuli, košťáloviny a podobně) a
ovoce.
Neméně důležité je konzumovat
co nejvíce kvalitních čerstvých potravin a jídlo si raději připravovat doma, čímž se
lze vyhnout většině aditiv. Jedná se o některé druhy konzervantů (dusitany v uzeninách a konzervách), většinu umělých barviv, sladidla a zvýrazňovače chuti (glutamát sodný), který je v mnoha kořenících směsích, polévkách z pytlíku a apod. I když se oficiálně uvádí, že povolená aditiva v potravinách (tzv. éčka) jsou neškodná, je vhodnější
konzumovat potraviny, které mají těchto
přídavných látek co nejméně.
Pitný režim
- Dodržování správného pitného režimu je v době těhotenství ještě důležitější, než za normálních okolností.
V těhotenství je také nutné, aby se žena vyhnula jakékoli
možnosti nákazy z potravy, aby u ní nedošlo k vážným zdravotním problémům nebo dokonce samovolným potratem plodu.
Z důvodu možné nákazy je třeba se v těhotenství vyhýbat těmto potravinám:
- zrajícím a plísňovým sýrům (niva, syrečky, hermelín, atd.)
- majonézám, tatarkám a výrobkům, které tyto potraviny obsahují
- volně prodejným grilovaným kuřatům a obloženým bagetám
Hrozí zde nákaza nejen
salmonelózou, ale i velmi
nebezpečnou listeriózou, což zpravidla bohužel končí potratem či samovolným porodem mrtvého dítěte.
Prospěšné potraviny pro těhotné ženy:
- mořské ryby (omega-3 mastné kyseliny, jód)
- mořské řasy (jód, omega-3 mastné kyseliny, minerály)
- zakysané mléčné výrobky (dobře vstřebatelný vápník a bakterie mléčného kvašení)
- pohanka (obsahuje rutin, který zpevňuje cévy a je tak prevencí proti vzniku křečových žil a hemoroidů)
- panenské oleje (nenasycené mastné kyseliny, vitamin E)
- červená řepa, zelená listová zelenina, ořechy, rozinky, pomeranč (kyselina listová – nejdůležitější hlavně v prvních třech měsících těhotenství)
- dostatek zeleniny a ovoce (minerály, enzymy)
V době těhotenství se nedoporučuje konzumovat mnoho mléčných výrobků, či potravinových doplňků s obsahem vápníku bez současného doplňování hořčíku. Mohlo by docházet ke zvýšenému vyplavování hořčíku z těla, přičemž je ve zvýšené míře
zadržována voda v těle, vznikají otoky.
Pálení žáhy
Pálení žáhy bývá
zpočátku těhotenství způsobeno
překyselením organismu. Proto je třeba se
vyhýbat kyselinotvorným potravinám (bílá mouka, cukr, sladkosti, černý i ovocný čaj, větší porce masa,..) a naopak do jídelníčku
zařadit větší množství zeleniny, která je přírodním zdrojem zásadotvorných minerálů. Zeleninu je vhodné konzumovat jako přílohu ke každému jídlu, nejlépe stravitelná je tepelně upravená.
Ke konci těhotenství je důvodem pálení žáhy
zvýšený tlak dítěte, čímž se dostává kyselina solná ze žaludku do jícnu, kde vyvolává
pocit pálení. Bohužel tento stav nelze ovlivnit.