Pinus pinea - piniové oříšky
Borovice pinie (Pinus pinea) patří mezi nahosemenné stálozelené rostliny. Roste okolo Středozemního moře, dorůstá výšky 20 - 25 metrů a šířky 20 metrů. Hnědá semena, cca 1 cm dlouhé piniové oříšky, nejsou ukryta v plodu (šišce borovice), ale najdeme je v samičích květech mezi dřevěnými šupinami. Jádro je uvnitř bílé, má velkou nutriční hodnotu.
Piniové oříšky mají velký obsah
tuků a bílkovin, jsou mírně
sladké a mají příjemnou pryskyřičnou chuť. Ze semínek jsou nejlépe
stravitelné, je však důležité je pořádně rozžvýkat a nesníst celý sáček najednou. Skladovat se musí v uzavřené nádobě, protože se
rychle kazí.
Bohužel přibývá případů, kdy některé druhy piniových oříšků
změní vnímání chuti potravin i nápojů, a to na několik dní až dva týdny. Všechno pak
chutná hořce, důvod není znám. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy
syndrom piniového oříšku. Příznaky samy od sebe
odezní.
Piniové oříšky obsahují:
- cca 61 % tuků, a to převážně polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolová, pinolová) - důležité při tvorbě nervové tkáně, blahodárný vliv na cévy a snižování hladiny cholesterolu v krvi
- biologicky kvalitní proteiny
- vitamin B1 – pomáhá při poruchách nervové soustavy
- minerální látky – hlavně železo
Piniové oříšky jsou
vhodné pro jedince, kteří trpí
stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži (např. studentům).
Pozitivní vliv piniových oříšků:
- posilují srdce a cévy
- mají blahodárný vliv na mozek
- posilují nervový systém, mírní stavy úzkosti
- posilují plíce
- zlepšují průchodnost střev
- mají mírně projímavé účinky
- posilují pohlavní orgány
- působí proti suchému kašli
- jsou vhodné při anémii (chudokrevnosti)
Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, je jich relativně málo, a tudíž jsou velmi
drahé.
S oříšky se často setkáváme především v
asijské kuchyni. Většinou se používají jako
koření do exkluzivních jídel a k
dekoraci (pečiva a hotových pokrmů).
Hodí se do omáček, moučníků, závinů, salátů a rýžových jídel. Dodávají pokrmům velmi zajímavou chuť.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...