Mandloň obecná (Amygladus communis) – sladké mandle
Mandle jsou jádra semen mandloně. Mandloň obecná je teplomilná 3 - 6 metrů vysoká dřevina. Tento opadavý strom z čeledi Rosaceae, je příbuzný s broskvoní, má ale větší, lehce narůžovělé květy, které se objevují ještě před dlouhými, úzkými listy. Mandloně pocházejí ze Střední Asie, byly známy již starým Hebrejcům a Féničanům. V současnosti rostou mandloně především v západní Asii, Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, ve Španělsku, na Balkáně, v severní Africe a v Kalifornii, jsou vývozním artiklem řady zemí. Plodem je pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou, v níž se ukrývá jádro (mandle). Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 - 60 kg mandlí. Antioxidanty z mandlí pomáhají tělu zbavit se volných radikálů.
Existují dvě hlavní linie mandloně obecné, a to
sladké a hořké mandle.
Sladké mandle jsou oblíbenou pochoutkou, používají se např. i pro výrobu marcipánu (směs cukru a mletých mandlí).
Hořké mandle se používají jako zdroj oleje, k ochucování pokrmů, základ likéru Amaretto. Hořké mandle se nekonzumují přímo, obsahují 5% glykosidu amygladinu (sladké pouze 0,1%), z něhož se v ústech uvolňuje
jedovatý kyanovodík.
Z tvrdého dřeva se vyrábějí kvalitní dýhy.
Mandlový olej slouží ke kosmetickým účelům.
Vnitřně se doporučuje hlavně na potíže zažívacího traktu, při
vnější aplikaci je ideální pro ošetření suché a citlivé pleti, kterou vyživuje a regeneruje.
Rozemleté mandle nebo olej můžeme přidat do výživné pleťové masky, s přidáním medu dokáže hotové zázraky.
Mandle obsahují:
- bílkoviny (15 – 30%)
- tuk (40 – 50%) – nenasycené mastné kyseliny
- cukry (5 – 7%)
- vlákninu
- flavonoidy
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9)
- vitamin E
- vápník
- hořčík
- draslík
- zinek
- fosfor
- selen
- železo
- měď
- mangan
- glykosidy (amygdalin, prunasin)
Bílkovina mandlí patří mezi nejvhodnější bílkoviny pro pacienty se
zhoubnými chorobami. Vhodná je konzumace 10 - 15 mandlí denně společně s čerstvou zeleninou.
Mandle a jejich pozitivní vliv na zdraví:
- pomáhají snižovat hladiny škodlivého cholesterolu
- dokážou vázat volné radikály, jsou ochranou pro buňky – antioxidant
- jsou prevencí rakovinového bujení
- prospívají pokožce, vlasům, nehtům, zubům
- snižují riziko kardiovaskulárních chorob
- zlepšují činnost srdce, jsou účinné při léčbě srdečních chorob
- podporují krevní oběh
- snižují riziko vzniku diabetu a Alzheimerovy choroby
- podporují imunitu
- dodávají energii
- posilují nervovou soustavu, odstraňují psychické napětí
- snižují chudokrevnost
Čerstvé mandle jsou stravitelnější než sušené. Jádra sladkých mandlí lze konzumovat
neloupaná nebo je
oloupat, aby bylo dosaženo jemnější chuti. Při pražení sice ztrácí část vitamínů, ale změknou a stanou se stravitelnější. Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást zeleninových a ovocných salátů, přidávají se do pečiva, müsli,...
Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, pomáhá překonávat stres, depresi, únavu, dodává tělu energii a vitalitu a pevnost svalům. Jsou ideální potravinou pro lidi, jež trpí osteoporózou nebo demineralizací kostí.
Mandle jsou ideálním doplňkem stravy
pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu. Je dokázáno, že
podporují tvorbu mateřského mléka.
Mandlové mléko je osvěžující výživný nápoj jemné chuti, který má srovnatelný obsah proteinů a minerálů jako kravské mléko. Doporučuje se především v případech
alergie na kravské mléko.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...