Horké jedlé kaštany nejen na Vánoce
Jedlé kaštany nikdy nebyly pouze jednotvárnou stravou chudých. Vedle základní podoby pečených nebo vařených plodů se v tradičních úpravách setkáváme s nepřeberným množstvím specialit. Známé je například sladké kaštanové pyré, které lze dále použít třeba jako náplň do pečiva. Kaštanová mouka má vysoký obsah škrobů a slouží k výrobě polévek, placek a kaší nebo v kombinaci s jinými přísadami jako materiál na speciální těstoviny. K oblíbeným regionálním specialitám patří i kaštanové pivo nebo kaštany naložené v alkoholu.
Nejznámější úprava jedlých kaštanů u nás, je jejich
pečení. Vůně, která se při tom line je charakteristická a nezaměnitelná a kdo ji jednou ucítil, již ji nikdy nezapomene.
Postup přípravy pečených kaštanů:
- Jedlé kaštany vložíme do vody (není podmínkou) a necháme je po dobu několika hodin nasáknout vodou, abychom předešli jejich vysušení během pečení.
- Kaštany vyjmeme z vody, osušíme a z jedné strany slupku nařízneme špičkou nože do kříže (do X). V případě, že kaštany zapomeneme naříznout, stává se z nich časovaná bomba, která v troubě udělá dokonalou spoušť. Kaštan se rozprskne a zcela znehodnotí.
- Takto připravené kaštany rozložíme na plech a vložíme do trouby.
Pečeme 20 minut při teplotě 180 - 210°C, až se slupka otevře (stačí jen málo).
- To, že jsou kaštany hotové, poznáme podle toho, že ucítíme příjemnou a charakteristickou vůni.
- Kaštany by měly být na povrchu křehké, ale uvnitř měkké. Můžeme odzkoušet vidličkou, ale lépe zjistíme, když jeden kaštan vytáhneme a rozřízneme.
- Upečené horké kaštany vytáhneme z trouby, pokropíme zlehka vodou a zabalíme je do starší utěrky.
- Na zabalené kaštany silně stlačíme, aby praskla slupka. Takto je necháme cca 5 minut.
- Nakonec kaštany přemístíme do mísy, zakryjeme, aby příliš rychle nevychladly. Po vychladnutí slupka opět ztvrdne a kaštany se špatně loupou.
- Nyní se můžeme pustit do báječné pochoutky.
K
pražení kaštanů lze použít i speciální
pražící pánev (chestnut-roasting pan), která na první pohled vypadá jako obyčejná pánev, ale má na dně
dírky. Kaštany vložíme na pánev, postříkáme je vodou, zakryjeme poklicí a necháme na středním plameni pražit. Občas jimi zatřeseme, aby se nepřichytily ke dnu. Kaštany při pečení
nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...