Oves - ovesné vločky
Oves je jednoděložná rostlina, která patří k nejrozšířenějším obilninám mírného pásma. Tato obilnina se pěstuje hlavně pro zrno, které slouží k výrobě ovesných vloček, krupice a dále se mele na mouku. Oves má posilující účinky, díky obsahu lecitinu a vitamínů skupiny B působí blahodárně na nervovou soustavu, také tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Ovesné vločky, které se řadí do kategorie "zdravé výživy", vznikají drcením celých ovesných zrn a jejich napařováním. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů, obsahují také rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Z ovesných vloček se připravuje müsli, jsou součástí celozrnného pečiva. Oves je vynikající krmivo hlavně pro koně, ovesný šrot se zkrmuje, ovesná sláma se naopak hlavně stele.
![obrázek ke článku Oves - ovesné vločky obrázek ke článku Oves - ovesné vločky](/img_data_arch/1/1289581526cla_oves.jpg)
Ovesné vločky jsou ceněnou potravinou ve zdravé výživě a měly by být i
součástí jídelníčku každého jedince. Mohou se
konzumovat samotné nebo namočené v mléce, vodě nebo ovocném džusu.
Mají vhodnou skladbu
aminokyselin (základní stavební jednotka proteinů), nezbytných pro stavbu a výživu svalů. Jsou proto výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty.
Ovesné vločky jsou
snadno stravitelné, mají přímý vliv na trávení. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny.
Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávicího traktu.
Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky, snižuje i krevní tlak.
Oves lze použít také při
péči o pleť, chrání tělo před volnými radikály. Je vhodnou prevencí proti tvorbě vrásek, má zklidňující a protizánětlivé účinky. Spařením ovesných vloček získáme nálev s čistícími vlastnostmi, naše pleť bude opět nádherně hebká.
Lecitin a vitamíny skupiny B, které ovesné vločky obsahují, jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění, zvyšují i odolnost vůči stresu. Dále jsou tyto vitamíny B nepostradatelné pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve,
posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty.
Ovesné vločky obsahují:
- Bílkoviny
- Aminokyseliny
- Nenasycené mastné kyseliny
- Lecitin
- Vitamíny řady B (B1, B2, B3, B6)
- Vitamin E
- Železo (Fe)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Měď (Cu)
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Mangan (Mn)
- Stopy molybdenu, jódu, kobaltu, křemíku a bóru
- Třísloviny
Ovesné vločky jsou
snadno stravitelné, výživné, nasytí žaludek a zároveň
nastartují metabolismus. Pro získání nutričního maxima a zkrácení doby vaření (varem se ničí částečně nebo zcela celá řada důležitých látek), je vhodné ovesné vločky
před konzumací namočit, nejlépe přes noc a konzumovat je k snídani v jogurtu či mléce, společně s rozinkami, skořicí či čerstvým ovocem.
Zařazením ovesných vloček
do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému
zdraví i štíhlé linii, neboť napomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy.
Z ovesných vloček lze připravit:
- kaše
- karbanátky
- nádivky (do buchet a koláčů povařit v mléce společně s mletým makem a osladit)
- nákypy slané či sladké
- zavářku do polévek
- opražené vločky používáme zase k posypání hotových pokrmů místo sýra nebo místo oříšků
I oves má své
záporné stránky, je kyselinotvorný, obsahuje
kyselinu šťavelovou. Tato kyselina vytváří s vápníkem v našem organismu nerozpustné šťavelany, které jsou buď z organismu vylučovány, nebo se usazují například v kloubech, případně vyvolávají i žaludeční potíže. Osoby, které
trpí překyselením žaludku, se musí vyhýbat kyselinotvorným potravinám, nebo je neutralizovat potravinami
zásadotvornými. V ovesných vločkách sice není této kyseliny mnoho (ve vařených zcela chybí), přesto je vhodné konzumovat ovesnou kaši s mlékem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...