V České republice se vyskytuje 1 druh prosa,
proso seté (Panicem miliaceum), pocházející z Mongolska. Jde o
pěstovanou obilninu, jejíž obilky se používají jako
potravina (jáhly) a
krmivo. Další cca 4 druhy se u nás vyskytují jen ojediněle, jako zplaňující (okrasná tráva), či zavlékané.
Prosné
semeno se používá jako
krmivo převážně exotického ptactva.
Loupáním semen prosa se získává potravinářská surovina,
jáhly. Tyto žluté kuličky o průměru cca 1 mm se používají
vařené k přípravě tradičních českých pokrmů (jahelník - na sladko i na slano, jahelná kaše a jahelné škubánky).
Jáhly z jídelníčku vytlačila rýže, přitom mají
vysokou výživovou hodnotu, jsou
lehce stravitelné a syté. Vhodné jsou pro sportovce, studenty, děti, rekonvalescenty a těžce pracující.
Jáhly
neobsahují lepek (gluten), proto jsou vhodnou obilninou pro alternativní stravu
kojenců mezi 4. - 6. měsícem věku, mohou je konzumovat i jedinci
s bezlepkovou dietou.
Jako jediná obilnina působí
zásadotvorně, doporučuje se zařadit do jídelníčku při
překyselení žaludku a jako
prevenci nemocí žaludku, slinivky, sleziny.
Jáhly obsahují:
- vlákninu
- vitamíny skupiny B
- draslík
- hořčík
- zinek
- fosfor
- železo
- měď
Tím, že jáhly obsahují vysoký podíl fosforu, jsou vhodné
proti únavě a depresi.
Vysoký obsah železa ocení děti i osoby trpící
chudokrevností.
Vhodnou potravinou jsou i pro
diabetiky.
Jáhly obsahují
více tuku než ostatní obiloviny, proto je trvanlivost kratší. Delším skladováním
hořknou, je tedy vhodné je co nejdříve spotřebovat.
V kuchyni mají jáhly široké využití. Lze je připravit buď
na sladko v podobě různých kaší a nákypů nebo
na slano v podobě placiček, rizota, zavářky do polévky, nebo jako příloha k masovým, zeleninovým či houbovým pokrmům. Před vlastní úpravou je však důležité jáhly důkladně
propláchnout a minimálně 2x
spařit horkou vodou, aby se odstranila nahořklá chuť.
Pro lepší trávení jsou vhodnější v kombinaci
s ovocem.