Celozrnná rýže - červená rýže natural

Rýže je obilnina, která se řadí mezi nejpoužívanější potraviny. Existuje mnoho druhů rýže. Je lehce stravitelná, neobsahuje cholesterol a lepek, nepůsobí plynatost. Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (neloupané) druhy rýže. Jedná se o klasickou rýži, která není loupaná, má pevnou slupku, která nejen chrání vitamíny, ale během konzumace po uvaření lehce křupne. Svou pevnost si zachovává, i když ji mírně rozvaříme, na skus je stále pevná.

obrázek ke článku Celozrnná rýže - červená rýže natural

Mimo rýžové chutě má i chuť oříškovou. Barva je lehce nazrzlá, obsahuje více vlákniny a vitamínů než rýže bílá a i po výživové stránce je hodnotnější.

Červená rýže obsahuje:


  • vlákninu
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B6)
  • vitamin E
  • minerální látky - například vápník, hořčík, draslík a fosfor
  • nenasycené mastné kyseliny
  • antioxidanty – antokyany, které působí jako prevence rakoviny

Pozitivní účinky červené rýže:


  • udržuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje správné zažívání, díky obsahu slizů upravuje trávení, je bezlepková
  • podporuje funkci ledvin - předchází tvorbě ledvinových kamenů
  • zlepšuje stav kůže
  • reguluje hospodaření s tekutinami - např. předmenstruační otoky a nafouklé břicho
  • podporuje růst vlasů, nehtů, kůže, kostí

Rýže natural vyniká zajímavou strukturou, která ozvláštní každé jídlo, její konzumace se řadí ke gurmánským zážitkům.

Hodí se k přípravě sladkých i slaných nákypů, jako příloha k masu, omáčkám, zelenině, nebo jako zavářka do polévek (do polévek vaříme zvlášť).

Postup přípravy červené rýže:


  • Rýži před přípravou namočíme, a to na cca 1 - 3 hodiny.
  • Následně ji důkladně propláchneme, až bude voda čistá.
  • Rýži vaříme v osolené vodě na mírném plameni cca 25 - 30 minut. Poměr rýže a vody je 1:2.
  • Vhodné je, nechat rýži po uvaření ještě půl hodiny v peřinách, aby tzv. došla. Tuto fázi můžeme vynechat, pokud rýži chceme ještě tepelně zpracovat jiným způsobem.

Celozrnná rýže má delší trvanlivost, můžeme si ji tedy uvařit i den dopředu. Další den už ji stačí jenom zapéct se smetanou, sýrem, nebo jen osmahnout na másle.

Loupaná rýže má kratší trvanlivost, velmi brzy po uvaření ztrácí chuť, „slizne“ a stoupá riziko množení nežádoucích bakterií, z čehož následně plynou zažívací problémy.

Jelikož má neloupaná rýže vyšší obsah tuků, rychleji žlukne, než rýže bílá. Po otevření sáčku ji proto musíme spotřebovat nejpozději do 3 měsíců. Trvanlivost zavřeného sáčku je asi 1 rok.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Celozrnná rýže - červená rýže natural


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní