Celozrnná rýže - červená rýže natural
Rýže je obilnina, která se řadí mezi nejpoužívanější potraviny. Existuje mnoho druhů rýže. Je lehce stravitelná, neobsahuje cholesterol a lepek, nepůsobí plynatost. Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (neloupané) druhy rýže. Jedná se o klasickou rýži, která není loupaná, má pevnou slupku, která nejen chrání vitamíny, ale během konzumace po uvaření lehce křupne. Svou pevnost si zachovává, i když ji mírně rozvaříme, na skus je stále pevná.
Mimo rýžové chutě má i
chuť oříškovou. Barva je lehce
nazrzlá, obsahuje více vlákniny a vitamínů než rýže bílá a i po výživové stránce je
hodnotnější.
Červená rýže obsahuje:
- vlákninu
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B6)
- vitamin E
- minerální látky - například vápník, hořčík, draslík a fosfor
- nenasycené mastné kyseliny
- antioxidanty – antokyany, které působí jako prevence rakoviny
Pozitivní účinky červené rýže:
- udržuje hladinu cukru v krvi
- podporuje správné zažívání, díky obsahu slizů upravuje trávení, je bezlepková
- podporuje funkci ledvin - předchází tvorbě ledvinových kamenů
- zlepšuje stav kůže
- reguluje hospodaření s tekutinami - např. předmenstruační otoky a nafouklé břicho
- podporuje růst vlasů, nehtů, kůže, kostí
Rýže natural vyniká zajímavou strukturou, která ozvláštní každé jídlo, její konzumace se řadí ke
gurmánským zážitkům.
Hodí se k přípravě sladkých i slaných nákypů, jako příloha k masu, omáčkám, zelenině, nebo jako zavářka do polévek (do polévek vaříme zvlášť).
Postup přípravy červené rýže:
- Rýži před přípravou namočíme, a to na cca 1 - 3 hodiny.
- Následně ji důkladně propláchneme, až bude voda čistá.
- Rýži vaříme v osolené vodě na mírném plameni cca 25 - 30 minut. Poměr rýže a vody je 1:2.
- Vhodné je, nechat rýži po uvaření ještě půl hodiny v peřinách, aby tzv. došla. Tuto fázi můžeme vynechat, pokud rýži chceme ještě tepelně zpracovat jiným způsobem.
Celozrnná rýže má
delší trvanlivost, můžeme si ji tedy uvařit i den dopředu. Další den už ji stačí jenom zapéct se smetanou, sýrem, nebo jen osmahnout na másle.
Loupaná rýže má
kratší trvanlivost, velmi brzy po uvaření ztrácí chuť, „slizne“ a stoupá riziko množení nežádoucích bakterií, z čehož následně plynou
zažívací problémy.
Jelikož má neloupaná rýže vyšší obsah tuků,
rychleji žlukne, než rýže bílá. Po otevření sáčku ji proto musíme spotřebovat nejpozději
do 3 měsíců. Trvanlivost zavřeného sáčku je asi 1 rok.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...