Těstoviny Lasagne - široké nudle
Lasagne jsou italské široké a dlouhé obdélníkové pláty těstovin, které bývají ochucené i barvené, například špenátové lasagne. Jsou vhodné pro zapékání s různými omáčkami, nádivkami, masovým ragú a dalšími surovinami. Nejčastěji se lasagne připravují naslano. Oblíbené jsou s boloňskou omáčkou, ale i jako vegetariánské (zeleninové, houbové). Hotové se obvykle sypou sýrem. Vynikající je i sladká kombinace s nádivkou z tvarohu, skořice a rozinek prokládaná strouhanými jablky, něco na způsob žemlovky.
I když si Italové stojí za svým a lasagne označují jako jednoznačně jejich nápad, historici zjistili, že velmi
podobnou recepturu měly "loseyns", jež se podávaly i na dvoře anglického krále Richarda II.
ve 14 století. Recept na ně byl zaznamenán v první kuchařce sepsané v Anglickém království. Předchůdcem lasagní by mohl být i pokrm "langkake" oblíbený
za časů Vikingů.
Přestože je dnes na trhu k dostání velké množství sušených či předvařených plátků lasagne, možná právě vás zaujme recept na jejich
domácí přípravu.
Lasagne - domácí příprava
Ingredience na každých 100 gramů hladké mouky:
- 1 vejce
- 1 čajová lžička oleje
- špetka soli
- voda
Postup přípravy:
- Veškeré suroviny musíme důkladně propracovat rukama nebo v hnětači, aby nám vzniklo vláčné těsto.
- Pokud je konzistence tužší, přidáme trochu vody.
- Vláčnou hmotu necháme půl hodiny odpočinout.
- Těsto do tenka rozválíme.
- Pomocí rádla na těsto krájíme obdélníky o velikosti zapékací, nejlépe obdélníkové, formy.
- Hotové lasagne nevaříme, ale vkládáme je do zapékací formy, kterou si vymažeme máslem.
- Prokládáme náplněmi podle vlastní chuti.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...