Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi L.)
Mochyně židovská je vytrvalá bylina, patřící do čeledi lilkovité (Solanaceae). Je příbuzná jedlé mochyně peruánské (Physalis peruviana). Physalis zahrnuje asi 120 druhů, které rostou převážně v Jižní, Střední a Severní Americe (nejvíce v Mexiku). Mochyně židovská roste do výšky 40 - 90 cm, listy jsou řapíkaté, široce vejčité, 6 - 12 cm dlouhé a 4 - 9 cm široké. Bílé květy mají kalich síťkovitě žilkovaný, který se po odkvetení začne zvětšovat a červeně zbarvovat. Kvete od května do srpna. Plod je oranžová nebo červená bobule podobná třešni o průměru cca 2 cm, uzavřená ve zvětšeném nafouklém dekorativním kalichu. Zralá bobule je jedlá, šťavnatá a velice chutná, přitom v sobě skrývá i léčivou sílu. Oblast původního rozšíření je od jižní Evropy po východ a jižní Asii a Japonsko. Nyní roste ve větší části Evropy, ve střední Asii a v Severní Americe, u nás se vyskytuje nejen v zahrádkách, ale i na rumištích, na okraji lesů, preferuje půdy vlhké. Je známá především jako dekorativní rostlina, kalichy zůstávají po opadu listů na stoncích dlouho do zimy.
Sušené lodyhy mochyně s oranžovými květy ve tvaru lampiónku jsou velmi oblíbené jako
dekorace. Používají se na oživení vázaných věnců a do květinových vazeb, kde vydrží i několik let.
Co se týče
obsahovaných látek, není ještě mochyně židovská úplně prozkoumaným plodem. Jako lilkovitá rostlina obsahuje jisté
alkaloidy, které by mohly při vysokých dávkách způsobit
lehčí otravu, doprovázenou zvracením. Pokud však nebudete konzumovat jiné části rostliny, než jsou plně vyzrálé plody, žádné
nebezpečí nehrozí.
Plody mochyně obsahují:
- karotenoid fysalein
- sacharidy
- hořčiny - fysalin
- alkaloidy – např. solanin (vysoké dávky jsou jedovaté)
- vitamin C
- minerální látky
Plod se sbírá v době zralosti, zbavuje se měchýřovitého kalichu a suší se ve stínu.
Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°C.
Léčivé účinky mochyně:
- detoxikuje organismus
- léčí dnu
- pomáhá při potížích s ledvinami a močovými cestami
- pomáhá při artróze a revmatických potížích
- pomáhá při otocích kloubů, končetin
- působí diureticky – pomáhá při nadměrném zadržování vody v organismu
Mochyně je známá hlavně jako
přírodní prostředek pro léčbu
dny a kloubních potíží. Dokáže rozpouštět a odvádět nebezpečné soli kyseliny močové, usazené v kloubech a tkáních. Tyto soli jsou příčinou bolestivé dny a zhoršují i průběh revma a dalších kloubních potíží.
Oranžové plody mochyně lehce
připomínají chuť kiwi. Jsou velmi šťavnaté, jejich exotická chuť je často
vyhledávána gurmány, kteří plody mochyně používají do ovocných salátů, ke zdobení alkoholických i nealkoholických koktejlů, cukrovinek, masových a sýrových předkrmů, atd.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...